V Ganze plavou těla obětí covidu. Virus se rozšíří i po vodě, bojí se lidé

  • 61
Chmurná koronavirová situace v Indii nebere konce. Skoro stovka těl lidí, kteří zemřeli na covid-19, se objevila ve vlnách řeky Gangy. Úřady se domnívají, že se tam mohla ocitnout po tradičních rituálech odevzdání zesnulých do posvátných vod. Zprávy vzbudily paniku, zda se virus nemůže šířit i ve vodě.

Obyvatelé vesnice Gahmar v blízkosti hranic mezi indickými státy Bihár a Uttarpradéš na severu země si dlouhodobě stěžovali na nepříjemný zápach. Prosili úřady, aby se pokusily odhalit jeho zdroj, ty však nic nedělaly, uvádí stanice BBC.

Situace se změnila poté, co vesničané zjistili, odkud puch vane. Na březích Gangy nalezli těla bez známek života. Není jisté, jak se tam dostala, ale předpokládá se, že patří lidem zemřelým na koronavirus. Identita obětí nicméně není známa.

Policie vytáhla těla pomocí holí a odebrala z nich vzorky DNA. Mnohá z nich byla v těžkém rozkladu.

Celkem policisté evidují 71 těl v biharském okrese Buxar. Nejméně dalších 25 pak nalezli v sousední oblasti v Uttarpradéši, píše server India Express.

„Mrtvá těla byla nafouklá. Zdá se, že byla ve vodě nejméně 5 až 7 dní. Je třeba vyšetřit, odkud připlula. Mohla být z Váránasí nebo Allahabádu,“ uvedl jeden úřední činitel. Videa zemřelých se šířila na sociálních sítích, což vyvolalo pobouření a šok mezi vesničany.

Policie též dodala, že na místě bylo dost dřeva pro kremaci zemřelých. Reagovala tak na obvinění, že některé rodiny kvůli vysokým cenám dříví raději ponechaly těla v řece, než aby je spálily.

Zákaz tradičních rituálů

Vláda Uttarpradéše zavedla opatření zakazující místním komunitám, aby praktikovaly tradiční rituál odevzdání zesnulých řece. Podle úřadů byla některá těla napůl spálená, což naznačuje, že je do řeky dali lidé odpovědní za kremace.

Nedá se to vydržet. Indická města se dusí v pachu hořících mrtvol

Indie se potýká s obrovským nárůstem kremací. S tím, jak se zvyšují počty úmrtí na covid, pohřební služby nestíhají těla spalovat. Ve vesnicích začíná docházet dřevo na tradiční hinduistické obřady.

Zprávy o tělech v řece vyvolaly paniku, zda se virus nemůže šířit i ve vodě. Indická média uklidňují, že zatím není dostatek informací, které by takovou možnost připouštěly. Též poukazují na vyjádření amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, že hrozí jen malé riziko infekce z mrtvého těla. Nicméně, stále je potřeba dodržovat náležité hygienické postupy a k tělu přistupovat s nasazenými ochrannými prostředky.

Stanice BBC poukazuje, že to není poprvé, kdy se v Ganze objevila těla lidí, kteří zemřeli na následky pandemické nemoci. Indický básník známý pod pseudonymem Nirala v roce 1918 psal o „řece Ganze oteklé mrtvými těly“ obětí španělské chřipky.

Po covidu přišla další rána. Indii děsí agresivní plíseň napadající mozek

Indie ve středu oznámila rekordních 4205 úmrtí na covid-19 za posledních 24 hodin a 348 421 nově zaznamenaných případů koronaviru. Celkový počet obětí v zemi překročil čtvrt milionu a počet infikovaných 23 milionů, napsala agentura Reuters s odkazem na údaje indického ministerstva zdravotnictví a poznamenala, že podle odborníků mohou být skutečné počty zemřelých i nakažených několikanásobně vyšší.

Každé třetí hlášené úmrtí související s covidem-19 na světě nyní podle údajů Reuters připadá na Indii, která má přes 1,3 miliardy obyvatel


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue