Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Indii řádí samozvaní ochránci krav, železnými tyčemi ubili farmáře

  • 107
V západoindickém Rádžasthánu zemřel muslimský farmář na následky zranění, jež mu způsobil běsnící dav hinduistů. Ti muže napadli údajně proto, aby ochránili posvátné krávy, které farmář převážel. V oblasti se v poslední době množí případy střetů mezi příslušníky hinduistické většiny a muslimské menšiny.

Dav několika set samozvaných ochránců posvátných zvířat zaútočil v pondělí na konvoj šesti nákladních vozů, v nichž byly navzdory indickým zákonům převáženy krávy. Běsnící vesničané ztloukli farmáře dřevěnými i železnými tyčemi, sedm lidí skončilo v nemocnici. Pětapadesátiletý Pehlu Khan utrženým zraněním po dvou dnech podlehl, popsal událost The Guardian.

Indičtí hinduisté vytáhli na muslimy. Pojídají posvátné krávy, běsní

V indických sdělovacích prostředcích se objevil záznam napadení, na němž je vidět, jak rozlícený dav mlátí bezbranné řidiče. Policie vypsala odměnu v přepočtu asi dva tisíce korun na poskytnutí informací o útočnících. V hledáčku vyšetřovatelů je přes dvě stě lidí.

Gangy samozvaných ochránců krav za poslední dva roky zabily nejméně deset lidí. Krávy jsou posvátné pro většinu hinduistické části indické populace, konzumace hovězího masa je povolena jen v osmi z celkem dvaceti devíti států. Ochrana posvátného zvířete rozpoutala již několikrát v moderní indické historii sektářské násilí. Od roku 2015 zažívá obrození živené vzestupem hinduistických nacionalistických hnutí.

Současný indický premiér Naréndra Módí, který se do úřadu dostal v roce 2014, v předvolební kampani sliboval celonárodní zákaz hovězího masa. „Kraví domobrana“ těží i z přízně regionálních politiků. Nejvyšší ministr Rádžasthánu Gulab Chand Kataría po posledním incidentu prohlásil, že vesničané „odvedli dobrou práci, když ochránili krávy před ilegálními pašeráky“. Uznal však, že brutálním napadením zároveň porušili zákon.

Za zabití krávy na šibenici?

Ze spolupráce s ochránci krav jsou často obviňováni i policisté. Stát Harijána dokonce plánuje zaměstnat několik dobrovolníku z řad lidu, kteří by se oficiálně starali o blaho dobytka. Náboženské menšiny v Indii jsou ve slepé uličce. Do problémů se často dostávají i kvůli nepodloženým obviněním. V záři 2015 dav zlynčoval muslima, jehož lidé podezřívali z přechovávání hovězího masa.

Zpracování hovězího masa se stalo velkým tématem také po nedávném zvolení hinduistického mnicha Yogi Adityanatha do čela nejlidnatějšího indického státu Uttarpradéš. Adityanatha v minulosti proslul nevybíravými výroky na adresu menšin a tvrdě prosazuje absolutní ochranu hovězího dobytka. Během prvních dnů v úřadu nařídil zátahy proti jatkám a vyvolal masivní protesty.

Většina hinduistů hovězí maso odmítá. Kráva je pro ně posvátná, symbolizuje hojnost a čistotu. Na jihu Indie však lidé hovězí maso konzumují, stejně tak se jeho pojídání nebrání muslimové, křesťané a nejchudší společenské vrstvy, pro které je levným zdrojem živočišných proteinů.

Tresty za zabíjení posvátného zvířete jsou však v mnoha státech vysoké. Gudžarát například minulý týden zvýšil trest za poražení hovězího dobytka na doživotí, píše al-Džazíra. Nejvyšší ministr státu Čhattísgarh zase prohlásil, že kdokoli zabije krávu, měl by viset.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video