V Indii začaly parlamentní volby. K urnám může vydat až 900 milionů lidí.(10....

V Indii začaly parlamentní volby. K urnám může vydat až 900 milionů lidí.(10. dubna 2019) | foto: Reuters

Úředníci cestovali 70 kilometrů džunglí plnou lvů, aby volil jeden muž

  • 32
Téměř 70 kilometrů džunglí plnou lvů cestovali indičtí úředníci, aby umožnili volit devětašedesátiletému svatému muži, který žije v odlehlé části státu Gudžarát. Bharatdas Daršandas nevynechal od roku 2002 jediné hlasování, napsala agentura Reuters. Tamních parlamentních voleb se může zúčastnit až 900 milionů voličů.

Čtyři úředníci v doprovodu jednoho policisty zřídili speciální volební místnost jen pro tohoto poustevníka, který přebývá v izolované lesní svatyni už dvě desetiletí. Kolem jeho chrámu se nachází divočina, v níž žije asi 600 ze zbývajících asijských lvů.

Parlamentní volby ve druhé nejlidnatější zemi světa začaly 11. dubna. Mají sedm etap a účastnit se jich může 900 milionů oprávněných voličů.

Volební úředníci často musejí vážit cestu i do vzdálených míst, ovšem náročné výpravy za jediným voličem příliš běžné nejsou, píše Reuters.

„Skutečnost, že vláda vyvinula takové úsilí, aby mohl hlasovat jeden člověk, svědčí o významu každého jednotlivého hlasu,“ řekl Daršandas a zdůraznil, že v jeho bydlišti byla volební účast stoprocentní. „A tak by to mělo být i všude jinde,“ dodal.

Indické volby skončí 19. května a výsledky by měly být známy o čtyři dny později. Hlavně v nich soupeří vládní Indická lidová strana (BJP) a její spojenci proti opozičnímu Indickému národnímu kongresu a jeho koaličním partnerům.

Kongresu průzkumy předvídají nárůst podpory, v posledních volbách 2014 totiž zcela propadl. Mírným favoritem je však BJP.

Stamiliony Indů jdou k volbám v sedmi fázích (11. dubna 2019):

11. dubna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video