Plakáty v indických ulicích vyzývají obyvatele, aby nechodili na potrat na...

Plakáty v indických ulicích vyzývají obyvatele, aby nechodili na potrat na základě pohlaví. | foto: Profimedia.cz

V Indii roste počet potratů kvůli pohlaví. Dívky jsou pro rodiče přítěží

  • 51
V desítkách vesnic na severu Indie se za poslední tři měsíce nenarodila ani jedna dívka. Ačkoli se země dlouhodobě potýká s nevyrovnaným poměrem pohlaví, nynější situace je podle úřadů obzvlášť znepokojivá. Vláda se snaží proti potratům na základě pohlaví bojovat, muži jsou ale v Indii stále považováni za hlavního živitele rodiny.

Ve 132 vesnicích v indickém regionu Uttarkashi se od května narodilo 216 chlapců a ani jedna dívka. Ačkoliv Indie zakázala selektivní interrupci ženských plodů v roce 1994, v zemi je stále běžnou praxí. Rodiny preferují chlapce, protože potřebují dědice a zároveň nemusí vyplácet dcerám tučné věno ani strojit drahou svatbu.

„V těchto vesnicích se za poslední tři měsíce nenarodila žádná holčička. Nemůže to být jen náhoda. Jasně to naznačuje, že v tomto regionu dochází k zabíjení plodů ženského pohlaví. Vláda a úřady nedělají nic,“ popisuje situaci v regionu místní sociální pracovník Kalpana Thakur.

24.července 2019 v 09:11, příspěvek archivován: 30.července 2019 v 15:09

Sex-Selective Abortions: India probes as no ‘GIRL’ is born in three months in 132 villages #SexSelectiveObortions #India #NoGirls https://t.co/KVbxnMRcw0 https://t.co/6W6rTSxnsQ

Nejnovější statistika vedla úřady ke svolání mimořádné schůzky s regionálními zdravotníky. „Monitorujeme tuto oblast, abychom skutečně zjistili, co tento nepoměr způsobilo. Provedeme podrobný průzkum,“ přislíbil podle listu Newsweek okresní státní zástupce Ashish Chauhan.

„Je šokující mít ve 132 vesnicích nulový příbytek dívek. V horách se o případech potratů z důvodů pohlaví dozvíme jen zřídka,“ popisuje regionální zákonodárce Gopal Rawat. Kromě potratů není v Indii výjimkou ani skutečnost, že rodiče opustí svoje dítě těsně po porodu. Když zjistí, že se jim narodila dívka místo vytouženého chlapce, dítě nechají na opuštěném místě.

Sociální sítě v polovině června obletěl příběh dívky ze západoindického  Rádžasthánu, kterou rodiče po porodu nechali ležet na zemi. Video novorozence ležícího v prachu a hlíně shlédlo více než 3,5 milionu lidí, mezi kterými se našel pár, který si pro dívku dojel do nemocnice a ujal se ji. 

Novorozenou dívku se podařilo najít včas a zachránit:

Údaje ze sčítání lidu z roku 2011 ukázaly, že na 1000 chlapců v té době připadalo v Indii 914 dívek. V některých severních státech to však bylo jen 850. Vláda v loňském roce zjistila, že v současné indické populaci chybí přibližně 63 milionů žen. Podle úřadů je třeba změnit indické smýšlení o preferenci syna.

Vláda premiéra Naréndry Módího před čtyřmi lety odstartovala kampaň „Zachraň dceru, vychovej dceru“, která si klade za cíl zmenšení početní nerovnováhy mezi pohlavími. Za potrat kvůli nechtěnému pohlaví plodu hrozí v indii trest odnětí svobody až na sedm let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video