Písečná bouře na severu Indie zabila 90 lidí, vichr bortil domy

  • 6
Více než 90 mrtvých a přes 160 zraněných si podle nové bilance vyžádala písečná bouře, která v noci na dnešek zasáhla sever Indie. Pohroma nejhůře postihla státy Uttarpradéš, kde zahynulo 46 lidí, a Rádžasthán, který hlásí 31 obětí. Většinu úmrtí způsobily padající stromy a zdi domů, které nevydržely nápor silného vichru.

Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Podle nich existují obavy, že bilance dále poroste. 

U mnoha domů, často postavených z nepálených cihel, se propadla střecha nebo se zřítily stěny, které pohřbily spící obyvatele. Některá obydlí zachvátily plameny poté, co do nich udeřil blesk.

Bouře, kterou doprovázel hustý déšť, přerušila také na mnoha místech dodávky elektřiny a zabíjela dobytek. Do postižených lokalit byly vyslány pátrací a záchranné týmy.

Rozsah zkázy je zvlášť velký ve městě Ágra, kde se nachází známá hrobka Tádžmahal z bílého mramoru, která je na seznamu kulturního dědictví UNESCO a denně přitahuje desítky tisíc turistů. V okrese Ágra, kde rychlost větru dosahovala 130 kilometrů za hodinu, přišlo o život 43 osob.

Agentura AP uvedla, že lidé nebyli v Indii na bouři připraveni, protože začátek monzunové sezony se očekává zhruba za šest týdnů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue