Na letišti v Indii sjelo letadlo z přistávací dráhy, rozlomilo se napůl

  • 25
Letadlo společnosti Air India v pátek sklouzlo při přistání na letišti v indickém městě Kalikut z dráhy a rozlomilo se napůl. Nehoda stroje, který letěl z Dubaje, si vyžádala nejméně 17 obětí a 123 zraněných. Nejméně 15 zraněných je v kritickém stavu.

Příčinou nehody Boeingu 737-800 byl zřejmě silný déšť a špatná viditelnost, kvůli které pilot přejel ranvej. Letadlo dopadlo do údolí a rozpadlo se na dvě části.

„Kvůli špatnému počasí nemohl pilot napoprvé přistát, tak se se strojem otočil a pokusil se naletět na přistání z jiné strany,“ uvedl indický ministr pro civilní letectví.

Přistávací dráhu v Kalikutu ve státě Kérala lemují po obou stranách hluboké rokle a přistávání je tu náročné i za příhodných podmínek. Letadlo bylo v provozu dva roky.

Mezi mrtvými jsou podle prvních informací oba piloti letadla. Letoun po havárii nezačal hořet a cestující bylo možné evakuovat, zranění byli převezeni do nemocnice. Záchranná akce už byla oficiálně ukončena. Podle indických médií na palubě bylo 191 lidí, z toho 184 cestujících a sedm členů posádky.

Podle Air India bylo na palubě 174 dospělých cestujících, deset dětí, dva piloti a pět členů palubního personálu. Agentura Reuters uvedla, že 173 osob bylo po nehodě hospitalizováno. Jednalo se o repatriační let z Dubaje, kterým se do Indie vraceli indičtí občané ze zahraničí. Pravidelné komerční lety byly zrušeny kvůli pandemii nemoci covid-19.

V roce 2010 též letadlo společnosti Air India přejelo přistávací dráhu a havarovalo. Na palubě bylo 166 lidí, přežilo jich jen osm, včetně malé holčičky.

Nejhorší letecká katastrofa se v Indii stala 12. listopadu 1996, kdy se nad státem Harijána srazil letoun společnosti Saudi Arabian Airlines s letem Kazakhastan Airlines. Zahynulo všech 349 osob na palubě obou letadel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video