Dopravní zácpa v indickém Bengalúru.

Dopravní zácpa v indickém Bengalúru. | foto: Profimedia.cz

Místo klaksonu sitár. Indie zavrhuje troubení, hudbu mají vyluzovat i sanitky

  • 10
Indický ministr pro silniční dopravu chce řidičům i chodcům zpříjemnit ruch v ulicích. Má v plánu nahradit klaksony aut zvukem hudebních nástrojů. Nový zákon má podle Niktina Gadkariho zajistit i to, aby vozidla záchranné služby nebo policie nepoužívala sirény, ale přehrávala písně z rádia.

Ministr Gadkari chce brzy představit zákon, který bude nakazovat nahrazení zvuku klaksonů u aut tóny tradičních nástrojů. Zvažuje, že by auta mohla vyluzovat zvuky flétny, houslí, foukací harmoniky a dalších hudebních instrumentů.

Také je podle něj otravné, když jako člen vlády cestuje autem a celou dobu musí poslouchat puštěné sirény.

„Nyní se zabývám také sirénami, které používá záchranná služba nebo policie. Chci je zrušit,“ řekl ministr. Jeho cílem je, aby se lidé na ulicích a silnicích cítili lépe. „Navíc je to škodlivé pro sluch,“ tvrdí. Auta záchranářů a policistů by měla hrát písně z indického rádia, uvedl.

Jeho plán vyvolal na sociálních sítí mnoho reakcí, mnoho z nich je posměšných.

Indický novinář Akshay Dongare na Twitteru sdílel video, na kterém skupina hudebníků hraje na hudební nástroje. Naznačil tak, jak by mohly rušné indické silnice vypadat v budoucnu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video