ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ind rozřízl břicho těhotné manželky. Chtěl vědět, zda bude mít syna

  • 157
Indická policie zadržela muže, který srpem rozřízl břicho své těhotné ženě. Chtěl totiž vědět, jaké je pohlaví dítěte. To jeho zákrok nepřežilo. Sama žena bojuje o život. Dívky jsou v konzervativně založené Indii považované za břemeno, dochází proto často k potratům na základě pohlaví.

Incident se stal minulý víkend na severu Indie. Muž a žena už měli pět dětí, samé dcery. Muž si tentokrát přál syna. Podle ženiny sestry se pár neustále hádal o početí syna. Server Times of India píše, že místní kněz přesvědčil muže o tom, že se mu znovu narodí dcera.

„Zaútočil na ni srpem a rozpáral ji břicho. Tvrdil, že chce zkontrolovat pohlaví nenarozeného dítěte,“ řekl agentuře Reuters ženin bratr.

Policie muže zadržela a dala do vazby. Ženu převezli do nemocnice a umístili ji na jednotku intenzivní péče. Dítě se narodilo mrtvé.

Muž tvrdí, že nechtěl vědomě manželce ublížit. „Mám pět dcer, jeden z mých synů je mrtvý. Vím, že děti jsou Božím darem. Teď ať se stane, co se má stát,“ cituje jej stanice BBC India.

Nechtěné dívky

V konzervativně založené Indii jsou dívky považovány za méně hodnotné než chlapci a rodiny si je proto nepřejí. Muž je vnímán jako živitel rodu, který může pomoci svému otci, zatímco s dívkou se pojí finanční  obtíže ohledně věna.

V Indii roste počet potratů kvůli pohlaví. Dívky jsou pro rodiče přítěží

Ačkoliv jsou potraty v Indii povoleny, zákony zakazují provádět pohlavně selektivní potraty, to jest potraty ženských plodů. Přesto k nim stále dochází mimo zdravotnické kliniky.

Ročně zemře asi 460 000 dívek, některé následkem potratů na základě pohlaví, jiné zanedbáním péče po narození. Podle červnové zprávy Populačního fondu OSN (UNFPA) za posledních 50 let zmizelo z Indie asi 46 milionů dívek.

Vládní zpráva z roku 2018 uvádí, že v Indii se narodilo asi 21 milionů „nechtěných dívek“. Některé páry pokračují v rození dětí, dokud se jim nenarodí syn.

Touha mít syna se promítá na nerovnoměrnosti pohlaví. Podle vládního průzkumu zveřejněného v červenci v letech 2015 až 2017 bylo v poměru 886 žen na 1 000 mužů. V letech 2015  až 2017 byl poměr pohlaví 898 žen na 1 000 mužů a v letech 2013 až 2015 900 žen na 1 000 mužů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video