Rozsáhlý výpadek energie v Bombaji (12. října 2020)

Rozsáhlý výpadek energie v Bombaji (12. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Varování Indii. Za blackout v Bombaji může Čína, naznačuje zpráva

  • 34
Říjnový několikahodinový blackout Bombaje zřejmě úzce souvisí se střetem indických a čínských vojáků na hranicích. Naznačuje to nová zpráva, podle níž čínští hackeři dlouhodobě cílili na klíčové energetické kanály země. Indičtí představitelé uvedli, že blackout v Bombaji mohly způsobit zahraniční síly, nejmenovali jaké.

Bombaj byla zrovna na vrcholu boje s koronavirem, když ji 12. října postihl nečekaný a rozsáhlý výpadek elektřiny. Vlaky se se zastavily, bez elektřiny byly miliony lidí. Nemocnice pro záchranu pacientů musely využít záložní generátory.

Úřady v té době uvedly, že výpadek způsobily technické problémy, které nastaly během údržbářských prací na rozvodné síti. Soukromá americká společnost specializující se kyberbezpečnost Recorded Future ale nyní přišla s novou interpretací.

Ve své zprávě zmiňované listem The New York Times (NYT) tvrdí, že výpadek souvisí se střetem čínských a indických vojáků na sporné hranici v oblasti jezera Pangong Tso v západním Himálaji. Konflikt měl skončit smrtí čtyř čínských vojáků.

Krátce poté Recorded Future zaznamenala nárůst používání malware k infikování indických elektronických kontrolních systémů ze strany čínské hackerské skupiny Red Echo (Rudé Echo). Malware nebyl ve většině případů nikdy aktivován, jeho přítomnost ale lze číst jako „zprávu Pekingu, co se stane, pokud Indie bude s přílišnou vervou prosazovat své hraniční požadavky“, píše NYT.

Recorded Future nemá vnitřní přístup do indických energetických systémů a nemůže tedy potvrdit s jistotou „údajnou souvislost mezi výpadkem (v Bombaji) a objevením nespecifikovaného malwaru“. Podotýká však, že „další důkazy naznačují koordinované cílení na indická dispečinková centra,“ které operativně řídí indickou energetickou soustavu.

Čína zveřejnila video z potyček na sporných hranicích:

Indické úřady zatím teorii nepotvrdily. NYT s odvoláním na nejmenovaného diplomata uvádí, že by přímé osočení z kybernetického útok mohlo ohrozit jednání o sporných hranicích.

Ministr nevyloučil zásah hackerů

Bombajský ministr pro domácí záležitosti Anil Dešmuhk krátce po zveřejnění zprávy Recorded Future prohlásil, že podle předběžného vyšetřování se mohl výpadek energie v metropoli přihodit kvůli „pokusům nespecifikovaných zahraničních agentur nahackovat městskou elektrickou infrastrukturu“.

Indie a Čína opět na kordy. Asijští obři si jdou znovu po krku v Himálaji

Indické vládní instituce potvrdily, že dostaly zprávu od Recorded Future o Rudém Echu. Uvedly, že nezaznamenaly žádný přenos dat na IP adresy zmiňované Recorded Future.

V minulosti indická vláda přímo osočovala Čínu z pokusů proniknout do počítačů představitelů národní bezpečnosti. V únoru indická média informovala o phistingové kampani, jejímž terčem se staly ministerstva obrany a pro vnější záležitosti. Kdo byl jejím strůjcem, ale není jisté.

Zprávy o kyberútocích využívaných státními aktéry k poškozování státu, s nimiž má země spory, jsou stále častější. Rusko podle ukrajinských vyšetřovatelů dvakrát prostřednictvím kyberútoků způsobilo výpadky proudu na Ukrajině.

NYT v minulosti napsaly, že v odvetě za nalezení ruského škodlivého kódu ve americké energetické síti, USA daly vlastní kód do ruské energetické sítě. Tehdejší administrativa exprezidenta Donalda Trumpa zprávu popřela jako fake news.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video