Indové volají hesla gurua Baba Ramdeva během protikorupčního protestu v Novém

Indové volají hesla gurua Baba Ramdeva během protikorupčního protestu v Novém Dillí (10. srpna 2012). | foto: AP

Kdo pracuje tvrdě, může si nakrást. Ale ne moc, překvapil Indy ministr

  • 47
Ministr v největším indickém státě Uttarpradéš rozbouřil celou zemi prohlášením, že si zasloužilí státní zaměstnanci mohou nakrást za dobře odvedenou a dlouhotrvající práci. Indická vláda má přitom už tak máslo na hlavě kvůli vleklým korupčním skandálům.

"Jestliže pracujete tvrdě a dáváte do toho srdce... pak máte dovoleno něco si ukrást. Ale nebuďte gangsteři," řekl na čtvrteční schůzce s místními funkcionáři ministr veřejných staveb Shivpal Singh Yadav.

Jeho projev však zaznamenávaly kamery místní televize, což Yadav nevěděl. Záběry během chvíle obletěly celou Indii a vyvolaly v zemi zmítané chudobou vlnu pobouření.

Yadav se rychle snažil zmírnit škody a na bleskově svolané tiskové konferenci svá slova obhajoval tím, že byla vytržena z kontextu a ve skutečnosti diskutoval o tom, jak bojovat s korupcí.

"Média nebyla na akci pozvána. Nevím, jak se tam dostali. Ale když už tam byli, měli by poslat do éteru celou diskusi, a ne jen její část," uvedl Yadav v pátek.

Uttarpradéš, kde žije víc lidí než v Brazílii, zažil už několik korupčních skandálů. Předchozí šéfka místní vlády Mayawati byla kritizována za utrácení milionů rupií na stavbu opulentních parků a nákupy diamantových šperků, přestože v zemi trpí mnoho lidí podvýživou.

V současné době tento post zastává synovec Shivpala Singha Yadava, Akhilesh Yadav. Do funkce nastoupil letos a prohlašoval, že zatočí s korupcí, přestože několik jeho spolustraníků čelí policejnímu vyšetřování.

Loni miliony Indů protestovaly proti korupci ve vládě. Přestože ministr Manmohan Singh čelí rozsáhlému skandálu kvůli braní úplatků, ve kterém se sám "ušpinil", protikorupční protesty neměly téměř žádný účinek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video