Nejvyšší soud Spojených států ve čtvrtek rozhodl, že zhruba polovina státu Oklahoma je indiánskou rezervací. (9. července 2020) | foto: Profimedia.cz

Půlka Oklahomy patří indiánům, rozhodl soud. Úřady je nemohou trestat

  • 94
Nejvyšší soud Spojených států ve čtvrtek rozhodl, že zhruba polovina státu Oklahoma je indiánskou rezervací. Zpochybnil tím právo oklahomských úřadů stíhat trestné činy, jichž se v této oblasti dopustili příslušníci domorodých indiánských kmenů.

Soud se zabýval případem Jimcyho McGirta, příslušníka kmene Seminolů, kterého soudy nižší instance shledaly v 90. letech minulého století vinným ze znásilnění. Podle nejvyššího soudu ale k činu došlo v části východní Oklahomy, která je indiánskou rezervací, a je tak mimo jurisdikci oklahomských úřadů.

Pro uznání oblasti, ve které žije asi 1,8 milionu lidí, za indiánskou rezervaci, hlasovalo pět z devíti soudců nejvyššího soudu. Na území, na němž podle nich nemohou oklahomské úřady stíhat trestné činy amerických indiánů, leží i druhé největší město Oklahomy Tulsa se 400 000 obyvateli.

Soudce zpravodaj Neil Gorsuch uvedl, že americká vláda v 19. století násilně vysídlila indiánské kmeny z úrodných oblastí na jihovýchodě USA do Oklahomy, přičemž jim slíbila, že tato oblast bude „natrvalo“ jejich. 

„Na úplném konci Cesty slz byl slib. Když byli donuceni opustit zemi svých předků v Georgii a Alabamě, dostalo se Kríkům ujištění, že jejich země na Západě bude navždy bezpečná,“ zdůvodnil rozhodnutí nejvyššího soudu Gorsuch. Cesta slz je označení pro proces nuceného přesídlení zhruba 60 000 původních obyvatel Severní Ameriky.

Oklahoma a takzvaných Pět kmenů (Čerokíové, Čoktové, Kríkové, Čikasavové a Seminolové) vydali společné prohlášení, že se budou nastalou situaci snažit rychle vyřešit. Uvedli, že v dosavadních jednáních učinili „výrazný pokrok“ ve snaze dosáhnout dohody o sdílené jurisdikci.

Pokud by se dohody nepodařilo dosáhnout, nemuseli by podle agentury Reuters příslušníci indiánských kmenů žijící na území uznaném za rezervaci plnit určité povinnosti, například platit státní daně.

Rozsudek oklahomského soudu nad Jimcym McGirtem, který za znásilnění čtyřleté dívky v roce 1997 dostal stovky let vězení, rozhodnutí nejvyššího soudu zneplatnilo. Jednasedmdesátiletý muž, který si už dvě desítky let svého trestu odpykal, se ale bude zřejmě muset z činu znovu zodpovídat před federálním soudem. Podle amerických zákonů totiž indiáni žijící na území rezervací podléhají jurisdikci federálních úřadů a nikoli jednotlivých států.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video