K Americe se sune karavana migrantů, Trump rozpoutal tweetovou bouři

  • 128
Více než tisícovka Hispánců tvoří lidskou karavanu, která zvolna kráčí Mexikem k hranicím Spojených států. Někteří účastníci chtějí u cíle požádat o azyl, jiní se pokusí hranici překročit ilegálně. Akce vzbudila velkou nevoli amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Naším cílem je dostat se k hranici a pak ji překročit. Nejsem si ale jistá, jestli se nám to podaří. Chceme se tam dostat, už kvůli našim dětem,“ řekla stanici CNN Wendy Alvarézová z Hondurasu.

Lidská karavana je každoroční akce, letos probíhá už po páté. Pochod dlouhý 3 200 kilometrů od hranic Guatemaly k hranicím USA pořádají aktivisté z organizace Pueblo Sin Fronteras (Lidé bez hranic), jejichž výzvu letos vyslyšelo asi tisíc migrantů. Většina pochází z Hondurasu, středoamerické země zmítané vysokou kriminalitou a krizí po zfalšovaných prezidentských volbách.

„Vyrazil jsem se svými dvěma dcerami, ženou a se svým nejstarším synem. Utíkáme před zločinem a současnou politickou situací,“ vysvětlil CNN další běženec z Hondurasu Misael Bonilla. „Chci se dostat do Spojených států a najít si tam práci, protože u nás doma žádná není,“ uvedla jeho krajanka Sayra Madridová.

Někteří migranti mají v plánu hranici USA překročit ilegálně, jiní chtějí zažádat o azyl, což je podle CNN obvyklá praxe. Šance, že v Americe dostanou azyl, je sice mizivá, migranti ale počítají s tím, že úřadům potrvá léta, než jejich žádost vyřídí. Imigranti využívají toho, že je pohraničníci často neposílají do detence a na území USA pak rychle zmizí z dohledu úřadů.

Trump: Potřebujeme zeď

Lidská karavana v pondělí vzbudila velkou nelibost Donalda Trumpa, který se už během předvolební kampaně zavázal postavit na hranicích Mexika zeď. 

„Mexiko dělá jen velice málo, spíš NIC, aby zastavilo lidí, kteří proudí do Mexika přes jeho Jižní Hranici a pak do USA. Smějí se našim hloupým imigračním zákonům. Musí zastavit příval drog a lidí, nebo vystavím stopku jejich dojné krávě jménem NAFTA. Potřebujeme zeď!“ tweetoval v pondělí prezident. Během několika hodin tématu imigrace na své oblíbené sociální síti věnoval devět příspěvků.

01.dubna 2018 v 16:25, příspěvek archivován: 03.dubna 2018 v 10:51

Mexico is doing very little, if not NOTHING, at stopping people from flowing into Mexico through their Southern Border, and then into the U.S. They laugh at our dumb immigration laws. They must stop the big drug and people flows, or I will stop their cash cow, NAFTA. NEED WALL!

Pro mexickou vládu je otázka zachování Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) prioritou číslo jedna, zároveň však musí počítat s náladami svých občanů. Na začátku července se v Mexiku konají prezidentské volby a v průzkumech zatím výrazně vede levicový kandidát Andrés Manuel López Obrador, který vůči Trumpovi prosazuje výrazně tvrdší postoj.

„Dohodli jsme se, že prověříme nejlepší možnosti, jak vyřešit ve shodě se zákony našich zemí problém toku migrantů,“ uvedl mexický ministr zahraničí Alfonso Navarrete Prida, jenž o migraci v pondělí telefonicky jednal s americkou ministryní pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenovou. O lidské karavaně mířící k hranicím USA se nezmínil.

Agentura Reuters uvádí, že mexická města - zřejmě i jako gesto vzdoru vůči Trumpovi - karavanu vítají s otevřenou náručí. Migrantům nabízejí ubytování v prázdných skladech či na náměstích, někde úřady dokonce dávají k dispozici sanitky, autobusy a policejní automobily. 

Podle organizátorů je k tomu nevede jen altruismus. „Chtějí, abychom z jejich města odešli. Pomáhají nám, aby urychlili odchod velkých skupin lidí ze své jurisdikce,“ uvedl pro Reuters Rodrigo Abeja z Pueblo Sin Fronteras.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video