Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlatý kočár rozzářil slavící Londýn

  16:58
Slavnostním průvodem končí čtyři dny londýnských oslav 50. výročí panování Alžběty II. Královna ve zlatém státním kočáře projela středem Londýna do City. Miliony Britů již své panovnici na počest zamávaly vlajkou, zvedly sklenici piva či se pohupovaly do rytmů koncertu popových hvězd v zahradách Buckinghamského paláce. Oslavy završí přelet concordů na sídlem královny.

O nejlepší místa pro sledování slavnostního průvodu vypukl boj již v hodiny před jeho začátkem. Britové i turisté vybavení oblečením proti dešti, zásobami jídla a vlaječkami zaujímali pozice na třídě The Mall či na Trafalgarském náměstí, odkud by se dostali na pár kroků od královny. V ulicích se očekával milion lidí.

Alžběta II. projela ve zlatém kočáře centrem města do londýnské City na mši díkůvzdání v katedrále svatého Pavla. Starosta City ji v obřadu pocházejícího z roku 1215 nabídne Perlový meč. Ačkoli podle listiny výsad City má starosta přednost přede všemi, obřadem sám uznává, že panovník má přednost i před ním.

Perlový meč dala podle tradice londýnskému City Alžběta I. v roce 1571. Je jedním ze sedmi městských mečů. Panovník ho podle tradice nemá přijmout, ale dotknout se ho a vrátit.

Stejnou trasou jako královna poté vyrazil průvod zahrnující vše, co symbolizovalo či symbolizuje Británii: zástupy hudebníků a tanečníků ze všech koutů někdejší britské monarchie, pětitisícový pěvecký soubor, prý největší na světě, ale také velká skupina motorkářů. Neboť i motorkáři, nejen zlaté kočáry, dělají Británii Británií. 

Slavnostní finále zdůrazňuje slávu a nádheru dvora, historii, tradice a vazby mezi lidmi, národy a trůnem. Nedílnou a silnou součástí odpoledního průvodu je hudba včetně 5000 gospelových zpěváků. Jde patrně o největší sbor shromážděný ke zpěvu této rytmické černošské kostelní hudby.

Na závěr děti ozdobí balkón Buckinghamského paláce, kam přesně v 17:40 vstoupí královna a její rodina, aby shlédla slavnostní přelet skupiny letadel vedených nadzvukovým concordem. To bude tečka za čtyřmi dny oslav.

Britové slaví víc, než se čekalo
Oslava oslav začala v pondělí a Británie slaví víc, než skeptici původně očekávali. Slovo království má zkrátka pro většinu Britů stále magickou přitažlivost. Ale odkud se bere? Jak si vlastně dokázala královna udržet tak vysokou popularitu? Monarchie k nám prostě patří, říkají Britové.

"Je to součást naší historie, a té si vážíme. Politici odcházejí, monarchie zůstává," říká Thomas, bankovní úředník, sledující na trávníku v Hyde Parku mohutný hudební festival. "To ale neznamená, že bychom byli posedlí královskou rodinou. Mně připadají trochu legrační. Ale vážím si jich."

Statisíce lidí se proplétaly centrem Londýna, bojovaly s mrholením, poslouchaly rytmy rozdílných kultur, krmily labutě, trpělivě stály fronty na mastné buřty i čínské nudle se zeleninou a ve velkém nakupovaly vlaječky.

Ve dnech oslav, kdy portrét královny visí na každém roku, vše vypadá idylicky, ale ne vždy v minulých letech tomu tak bylo. Monarchii zasáhlo v uplynulých letech mnoho krizí. Skandály, rozvody královniných dětí i smrt princezny Diany zpochybnily tradiční představu, že královská rodina má být symbolem tradic a pevných morálních hodnot.

Dnes jsou ta léta již pryč, Diana je pozapomenuta, princ William se stává idolem dívčích srdcí, monarchii podporuje kolem osmdesáti procent Britů a jubileum se stalo vítanou záminkou pro velkolepé oslavy. Neslavilo se jen na pečlivě střižených trávnících v centru Londýna, ale i v bezpočtu míst po celé zemi.

Alžběta symbolizuje stálost
A jaká je vlastně královna? Takové abstraktní otázky včera nikdo neřešil, důležitá je symbolika. Alžběta II. především symbolizuje stálost v rychle se měnícím světě. Za jejího panování se v čele britské vlády "Jejího Veličenstva" vystřídalo deset premiérů.

Jejich jména už dá zpaměti dohromady málokdo, ale kdo byl včera v davech slavících Britů ochoten naslouchat, mohl vyslechnout mnoho osobních vzpomínek na minulá desetiletí. O tom, co kdo dělal v době královniny korunovace, jak vypadal Londýn při oslavách jejích pětadvaceti let na trůně, jaké bylo počasí při svatbě prince Charlese, a vůbec mnoho věcí o minulosti.

"Je zajímavé sledovat, že královna stárne s námi. A trochu při tom vzpomínat," směje se důstojně oblečená dáma s broží ve tvaru královské koruny v klopě kabátu. Zkrátka, každý mohl slavit nějaké své jubileum. "Slavíme padesát let historie naší země, dá se říci, že o královnu vlastně ani tak moc nejde," dodává.

A modlit se při bohoslužbách za zdraví královny a její rodiny patří k dávným tradicím, je to však spíše modlitba za Británii, za zachování toho dobrého z minulosti.

"Je důležité mít panovníka, který má obrovskou moc konat dobré věci, i když skutečnou moc nemá," zaznělo z kazatelny fulhamského kostela, prastaré kamenné stavby na břehu Temže, v něm farář K. N. Bowler, tak jako v bezpočtu dalších míst v zemi, pořádal bohoslužbu k uctění jubilea. "Je důležité mít panovníka, který nás všechny sjednocuje, v minulosti i do budoucnosti."

Ani kapky deště nevadí
Nepršelo jen třicet čtyři minut. Když desítky salv z děl zahájily v jednu hodinu oficiální dvoudenní party v ulicích Londýna, ještě trochu svítilo slunce, pak se po britsku zatáhlo a začalo mžít.

Londýňanům, kteří vyrazili na oslavy do centra města, to příliš nevadilo - vytáhli deštníky. S deštěm se zde počítá. Pláštěnky dostalo od organizátorů i dvanáct tisíc Britů, kterým los přisoudil lístek na večerní koncert populární hudby s hvězdami jako Paul McCartney, Eric Clapton, Elton John či Ozzy Osbourne.

Svolením uspořádat tento koncert si královna získala hodně sympatií. Nabourala tak představy, že její rodina je nemožně konzervativní a že se drží jen starých osvědčených věcí. "Propůjčila zahrady Buckinghamského paláce pro koncert, který nemůže odpovídat jejímu vkusu," napsal pochvalně konzervativní list Spectator.

Přece jen, pozvat k vystoupení do srdce konzervativní monarchie například zpěváka, který jednou ukousl na jevišti hlavu netopýrovi, vyžaduje jisté sebezapření. Organizátoři však od začátku opakovali, že smyslem oslav není jen připomínat si padesát královniných let, ale také také dát lidem možnost setkat se a slavit podle svých představ. Nedělní požár v paláci koncert nakonec neohrozil - ukázalo se, že škody nebyly velké.

Královna Alžběta II. a vévoda z Edinburghu během oslav 50. výročí britské panovnice na trůně. (4. června 2002)

Královna Alžběta II. se členy rodiny během oslav 50. výročí britské panovnice na trůně. (4. června 2002)

Miliony lidí přihlížely průjezdy královny Alžběty II. ve zlatém kočáře centrem Londýna během oslav 50. výročí britské panovnice na trůně. (4. června 2002)

Královna Alžběta II. mává ze zlatého kočáru při jízdě centrem Londýna během oslav 50. výročí britské panovnice na trůně. (4. června 2002)

Tisíce lidí sledovaly slavnostní ohňostroj, který se konal nad Buckinghamským palácem v Londýně u příležitosti 50. výročí oslav nástupu britské královny Alžběty II. na trůn. (3. června 2002)

Zlatý státní kočár s britskou královnou Alžbětou II., která slaví padesát let na trůně, projíždí centrem Londýna. (4. června 2002)

Autor:

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

Královská rodina truchlí. V pouhých 45 letech zemřel manžel lady Windsorové

Lady Gabriella Windsorová a její snoubenec Thomas Kingston na zásnubním...

VIDEO Britskou královskou rodinu zasáhla šokující zpráva. Ve věku 45 let náhle zemřel finančník Thomas...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Krále Karla III. rozesmálo přání k uzdravení, další ho rozplakala

Král Karel III. dostává denně výběr z tisíců přání, které chodí do...

Od zveřejnění diagnózy rakoviny přichází do Buckinghamského paláce tisíce přání brzkého uzdravení...

Karel III. prodělal zákrok na prostatě. K témuž povzbuzuje další muže

Britský král Karel III. a jeho choť Camilla (2023)

VIDEO Britský král Karel III. v pátek podstoupil zákrok kvůli nezhoubnému zbytnění prostaty a po operaci...

Britský král Karel III. má rakovinu, lékaři ji odhalili během vyšetření prostaty

Král Karel III. při odchodu z nemocnice (Londýn, 29. ledna 2024)

VIDEO Britský král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác. V prohlášení neupřesnil, o jaký...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...