Přehlídka šíitských rebelů v hlavním městě Jemenu Saná (4. únoru 2015).

Přehlídka šíitských rebelů v hlavním městě Jemenu Saná (4. únoru 2015). | foto: AP

Šíitští povstalci rozpustili jemenský parlament, ohlásili vlastní vládu

  • 6
Rebelové z šíitského kmene Hútíů v pátek rozpustili jemenský parlament. Zároveň oznámili, že zformují vlastní zákonodárné shromáždění. To podle Reuters posléze zvolí pětičlennou prezidentskou radu, jež bude zemi řídit. Nový krok Hútíů se dá považovat za formální převzetí moci, uvedla stanice al-Džazíra.

Vytvoření přechodného zákonodárného shromáždění o 151 členech, které nahradí parlament, je jedním z několik ústavních nařízení, které Hútíové v pátek ohlásili. Rebelové také oznámili, že moc chtějí plně převzít do dvou let, uvedla stanice al-Arabíja.

„Jemenští sunnité se na to budou dívat jako na dobytí země šíity, což rozhodně prohloubí rozpory mezi jednotlivými vyznáními,“ uvedl reportér al-Džazíry Hašim Ahilbarra.

Ústavní nařízení smí podle jemenské ústavy vydávat pouze prezident. OSN prohlášení Hútíů označila za jednostranný krok, který nebude respektovat. Spojené národy se snažily zprostředkovat jednání mezi vládou a rebely, jejich vyslanec však v pátek odjel do Saúdské Arábie.

Hútíové své podporovatele vyzvali k večerním oslavám v ulicích hlavního města, kam ovšem rozmístili i pick-upy s protiletadlovými kulomety.

Šíité, kteří tradičně obývají sever Jemenu, začali loni postupovat na jih, v září se jim podařilo proniknout až do metropole Saná. 22. ledna se zmocnili prezidentského paláce, což vedlo k rezignaci prezidenta Abdara Rabbú Mansúra Hadího i vlády premiéra Chálida Báhaha. Hádí i jeho ministři jsou od té doby v domácím vězení, uvedla al-Džazíra. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video