Obyvatelé států na jihu USA se připravují na příchod hurikánu Sally. Podle...

Obyvatelé států na jihu USA se připravují na příchod hurikánu Sally. Podle předpovědi meteorologů by měl zasáhnout pobřežní oblasti států Louisiana, Mississippi a Alabama v úterý ráno místního času a přinést na pevninu vydatné deště, záplavy a silný vítr. (15. září 2020) | foto: AP

Hurikán Sally míří na jih USA. Úřady vyhlásily povinnou evakuaci

  • 6
Obyvatelé států na jihu USA se připravují na příchod hurikánu Sally. Podle předpovědi by měl zasáhnout pobřežní oblasti států Louisiana, Mississippi a Alabama v úterý ráno místního času a přinést na pevninu vydatné deště, záplavy a silný vítr. Sally je klasifikován jako hurikán druhé kategorie, už v pondělí večer vítr dosahoval rychlosti 161 kilometrů za hodinu.

Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) je zatím příliš brzy na to určit, kde přesně se Sally  dostane nad pevninu. V současné chvíli je oko hurikánu jihovýchodně od města New Orleans. 

Meteorologové však očekávají, že se brzy stočí na sever. Pokud tak učiní brzy, udeří bouře nejsilněji zřejmě na pobřeží státu Mississippi. Kdyby však putovala dál na západ, ohrozí právě New Orleans.

Hurikán v pondělní večer SELČ rychle zesílil, vítr v něm nyní dosahuje rychlosti nejméně 161 kilometrů za hodinu. Bouře je proto nově klasifikována jako hurikán druhé kategorie z pěti.

Odborníci dříve varovali před možností, že bouře před úderem na pevninu ještě zesílí, protože se nyní nachází nad teplými vodami Mexického zálivu. Pohybuje se přitom velmi pomalu, rychlostí asi devíti kilometrů za hodinu, a místní obyvatelé se proto obávají, že by se po přesunu nad pevninu mohla v podstatě zastavit a pranýřovat pobřeží i několik dní.

Podle předpovědi by na některých místech mohlo spadnout do poloviny týdne až 60 centimetrů srážek, hrozí také i více než třímetrový příboj.

„Vím, že pro hodně lidí přišla tahle bouře z ničeho nic,“ řekl guvernér státu Louisiana John Bel Edwards. „Potřebujeme ale, aby tomu každý věnoval pozornost. Pojďme ji brát vážně,“ dodal. Tamní úřady již pro některá města a několik čtvrtí v New Orleans vyhlásily povinnou evakuaci.

Hurikán Laura zpustošil Louisianu, z domovů vyhnal přes půl milionu lidí

Nad Atlantikem se nyní pohybuje celkem pět tropických cyklón, což se stalo teprve podruhé od doby, co meteorologové tyto bouře pozorují. Kromě Sally se jedná o Paulette, Rene, Teddy a Vicky.

Paulette se nyní hýbe směrem od Bermud, které zasáhlo oko tohoto hurikánu. Řada lidí tam přišla o dodávky elektřiny, ale jinak nejsou hlášeny větší škody. 

Tropická bouře Rene zřejmě v úterý zanikne, Teddy, který se nachází na půli cesty mezi Karibikem a západní Afrikou, se stal v pondělí  po poledni SELČ tropickou bouří a do půlky týdne zřejmě zesílí na hurikán. Tropická bouře Vicky pak vznikla východně od Kapverdských ostrovů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video