VIDEO: Housenky pokryly živý plot lepkavou sítí. Troufnou si i na auto

  • 22
Neobvyklý pohled se naskytl majitelům obchodu pro kutily ve skotském Stirlingu. Živý plot kolem jejich zákaznického parkoviště přes noc obalila lepkavá síť, pod níž hodovaly tisíce housenek. Stejný druh motýlích larev před lety „okupoval“ i Plzeň a nizozemský Rotterdam, pod sítí skončily stromy i auta.

Křoviny, které obklopovaly parkoviště kutilského obchodu, skončily během jediné noci pod vrstvou bělavých vláken. Tisíce motýlích larev si pod ochrannou vrstvou pochutnávaly na zelených listech. Majitel obchodu část parkoviště dočasně uzavřel, aby housenkám nikdo neublížil.

„Nic takového jsem ještě neviděla. Ukazuje to, jak je příroda úžasná. Když se díváte, jak se to pod sítí všechno hýbe, cítíte se trochu jako ve své nejhorší noční můře,“ řekla britskému deníku The Sun osmašedesátiletá zákaznice Maureen.

Za neobvyklou podívanou stojí drobní motýli z čeledi předivkovitých, kteří mají své zástupce i v Česku - žije zde až 40 druhů, z nichž nejznámější jsou asi předivka ovocná a zhoubná. Motýli kladou desítky vajíček najednou a obvykle se jich na stejném místě množí celá hejna. Housenky společnými silami vytváří hustou bělavou síť, pod níž pak v klidu konzumují potravu a rostou.

Žravé předivky před šesti lety „udeřily“ třeba přímo v Plzni, kde během několika dní zlikvidovaly veškeré listy na dvacetimetrovém pásu brslenů. „Když manželka ráno, ještě za šera, běžela na tramvaj uličkou mezi keři, tak doběhla na zastávku úplně obalená housenkami,“ líčil tehdy iDNES.cz místní důchodce František Vojáček (reportáž najdete zde).

Velký ohlas vzbudila ve světě událost z nizozemského Rotterdamu, kde předivky v roce 2009 na několik dní ovládly prakticky celou ulici. Larvy svými sítěmi pokryly stromy, keře, ale i odpadkové koše nebo auta. Videa, která pořídili překvapení Holanďané, mnohým připomínala scény z apokalyptických filmů o příchodu mimozemšťanů.

Podívejte se, jak vypadala „invaze“ housenek v Rotterdamu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue