Bavroský premiér Horst Seehofer

Bavroský premiér Horst Seehofer | foto: Reuters

Střídání stráží. Seehofer přepustí křeslo bavorského premiéra Söderovi

  • 4
Bavorský premiér Horst Seehofer skončí v prvním čtvrtletí příštího roku ve funkci. Nahradí ho tamější ministr financí Markus Söder. V čele Křesťanskosociální unie by Seehofer, který se po propadu strany v zářijových parlamentních dostal pod velký tlak, měl zůstat. Mohl by se také stát ministrem v příští celoněmecké vládě.

Křesťanskosociální unie (CSU) v zářijových volbách sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu, což zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách příští rok CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Vznik velké koalice v Německu je 50 na 50, míní SPD. Jednání se protáhnou

Pozice osmašedesátiletého Seehofera se kvůli volebnímu výsledku stala neudržitelnou. Rozhodnutí o své politické budoucnosti sliboval Seehofer už před dvěma týdny, definitivně nakonec padlo v pondělí na zasedání poslanců CSU v bavorském zemském sněmu.

Na čele vlády klíčové spolkové země sousedící s Českem Seehofera vystřídá ministr financí Söder, kterého dnes předsednictvo i poslanci CSU jednomyslně podpořili. Další možný uchazeč o tento post - bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann - dal najevo, že do souboje se Söderem nepůjde. Padesátiletému politikovi dnes Seehofer, který stojí v čele bavorské vlády od roku 2008, slíbil dobrou spolupráci, i když právě Söder bývá označován za jeho velkého vnitrostranického soka.

„Politika je vždy týmovou činností, jedinec sám nic nezmůže,“ nechal se dnes slyšet Söder, který CSU vyzval k soudržnosti. Formálně bavorská strana dnešní kroky schválí na sjezdu, který se uskuteční 15. a 16. prosince. Ve svém čele by na něm měla znovu potvrdit Seehofera, který se tak bude moci nadále podílet na vyjednávání o podobě nové spolkové vlády mezi CDU/CSU a sociálními demokraty (SPD).

CSU, která je sesterskou stranou křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové, dlouhá desetiletí dominuje bavorské politice a obsazuje post tamního ministerského předsedy. V současném zemském sněmu má strana nadpoloviční většinu. Aktuální průzkum ji ale přisoudil „jen“ 37 procent hlasů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video