Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Petr Čermák, MF DNES

Čínští turisté jdou Švýcarům na nervy, vypraví pro ně zvláštní vagony

  • 155
Pořád fotí, plivou na podlahu a neumí používat záchody. Pověst, která provází čínské turisty, donutila švýcarskou společnost provozující zubačku na horu Rigi vypravit pro hosty z Asie speciální vlaky. Číňany to však příliš netěší.

Ozubnicová železnice na horu Rigi patří mezi největší turistická lákadla Švýcarska. Zprovozněna byla už v roce 1871 a je tak nejstarší horskou zubačkou světa. V posledních letech je však v jejích vagonech cítit napětí.

Podle švýcarského deníku Blick některé cestujícím vadí chování čínských turistů. Návštěvníci z říše středu se shlukují v chodbičkách vlaku, aby pořídili ty nejlepší snímky Alp, chovají se hrubě a dokonce plivou na podlahu.

Peter Pfenniger, ředitel železniční společnosti Rigi Bahnen, si je napětí mezi cestujícími vědom. Číňany nicméně považuje za vděčné hosty. „Švýcaři obvykle dorazí, jen když je hezké počasí. Číňanům je to jedno. Aby mohli fotit, cestují i v mlze nebo v dešti,“ dodal. Připustil ale, že „jejich přítomnost je výzvou“.

Návody na záchodech

Počet turistů z komunistické velmoci se ve Švýcarsku rapidně zvýšil po úspěšné marketingové kampani v Asii. V současné době je téměř polovina návštěvníků hory Rigi z Číny, píše britský The Independent.

To se ale některým místním nelíbí. Aby železniční společnost otupila napětí na dráze, rozhodla se pro turisty z Asie vypravovat zvláštní vlaky. Častěji se v nich čistí toalety a přibyly také pokyny vysvětlující, jak záchody správně používat.

Společnost Rigi Bahnen očekává, že v září nabídne asi dvacet speciálních vlaků týdně. Pfenniger zdůraznil, že čínští turisté budou moct i nadále cestovat v běžných vlacích. Číňané krok švýcarské železnice nepřijali s nadšením. Mnozí z nich zprávu kritizovali s tím, že vyšší počty asijských návštěvníků pomáhají švýcarské ekonomice, uvedl čínský list Global Times.

Kulturních rozdílů mezi Čínou a Evropou si je vědoma i vláda v Pekingu. Před dvěma lety proto vydala příručku civilizované turistiky, která má Číňany naučit, jak se chovat na cestách. Turisté by se podle ní neměli na veřejnosti šťourat v nose, neměli by močit v plaveckých bazénech a také by neměli krást záchranné vesty z letadel (více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video