Švýcarský horolezec Ueli Steck zemřel při přípravě na výstup na Mount Everest....

Švýcarský horolezec Ueli Steck zemřel při přípravě na výstup na Mount Everest. (30. dubna 2017) | foto: AP

Pod Mount Everestem zahynul zkušený švýcarský horolezec Ueli Steck

  • 42
Při přípravě na výstup na Mount Everest v Nepálu zahynul v neděli zkušený švýcarský horolezec Ueli Steck, oznámili pořadatelé výpravy. Muž podle nich zemřel po pádu na hoře Nupce, která se nachází asi dva kilometry od nejvyšší hory světa.

Tělo čtyřicetiletého horolezce bylo přepraveno do Lukly, kde se nachází jediné letiště v oblasti.

Steck patřil k nejslavnějším horolezcům své generace. V základním táboře na Nupce se připravoval na výstup na Mount Everest, odkud chtěl pokračovat na vrchol sousední osmitisícovky Lhoce (8516 m n.m.).

Ueli Steck proslul ultra rychlými sólovýstupy jak v Himálaji, tak v Alpách. Přitom sám o sobě nedávno řekl, že je ve srovnání s ostatními horolezci outsiderem, protože dává přednost atletickému výkonu před dobrodružstvím.

V roce 2013 se mu podařil první sólovýstup obávanou jižní stěnou na vrchol Annapurny (8091 m n.m.), kde v roce 2007 málem přišel o život. Za tento výkon dostal Zlatý cepín, jakousi horolezeckou obdobu filmových Oscarů.

Severní stěnu alpského velikánu Eiger (3970 m n.m.) zdolal rovněž v rekordním čase za 2 hodiny 47 minut bez použití horolezeckých lan.

V roce 2015 se pak rozhodl, že vyleze všech 82 alpských vrcholů vyšších 4000 metrů a bude se mezi nimi přesouvat jen pěšky, na kole nebo na paraglidu. Podařilo se mu to nakonec za pouhých 62 dní, čímž jen potvrdil svou přezdívku „Švýcarská mašina“.

Podle nepálských úřadů se stal Steck první obětí letošní horolezecké sezony, která trvá od března do května.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue