Při výstupu na Elbrus zemřelo pět horolezců, další vyvázli se zlomeninami

  • 84
Při výstupu na Elbrus, nejvyšší horu Ruska, zemřelo pět horolezců, informují ruská média. Dalších 14 záchranáři dostali v noci na pátek do bezpečí, mají však omrzliny a někteří z nich zlomeniny končetin.

„Během pátrací a záchranní operace na hoře Elbrus se podařilo zachránit 14 lidí, dopravit je do osady Azau pomocí sněžných roleb a předat k lékařskému ošetření,“ uvedli podle agentury Interfax zástupci ruského ministerstva pro mimořádné situace. 

Operace záchranářů trvala více než sedm hodin.

Skupina horolezců, ve které byli lidé z různých částí Ruska, požádala o pomoc poté, co se cestou na Elbrus zhoršilo počasí. Byla ve výšce 5400 metrů nad mořem, kde rychlost větru dosahovala 40 metrů za sekundu a teplota klesla k minus dvaceti stupňům Celsia. 

Záchrannou akci komplikovala mizerná viditelnost i skutečnost, že se skupina rozešla a všichni horolezci nebyli na jednom místě.

Elbrus měří 5642 metrů a je nejvyšším vrcholem pohoří Kavkaz.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video