Záchranáři v Číně zachraňují 21 horníků. V dole jim cestu odřízla voda

  • 1
Záchranáři se snaží dostat k 21 horníkům, kteří zůstali zaplavení v uhelném dole v čínské provincii Sin-ťiang. Dvanáct z nich se již podařilo lokalizovat a budou zřejmě zachráněni, devět se však zatím najít nepodařilo. Doly v Číně patří mezi nerizikovější na světě.

Osmi horníkům se podařilo dostat ven. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na čínské oficiální zdroje.

Horníci uvízli v zaplaveném dole v čínské provincii Sin-ťiang. (11: dubna 2021)

Část dolu zaplavila v podvečer místního času voda, což vedlo k výpadku elektrického proudu. V té době v dole pracovalo celkem 29 horníků.

 Podle čínského státního listu Global Times se záchranářům podařilo pod zemí lokalizovat 12 mužů, na jejichž záchraně se usilovně pracuje. Dalších devět se zatím najít nepodařilo.

Čínské doly patří mezi nejsmrtelnější na světě. K nejčastějším příčinám důlních neštěstí patří úniky plynu a exploze. V lednu zahynulo deset horníků v dole na zlato v provincii Šan-tung. V prosinci zemřelo 23 lidí uvězněných v dole na jihozápadě země.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video