Stolová skála Zirkelstein

Stolová skála Zirkelstein | foto: Profimedia.cz

V Německu prodávají pozemek i se stolovou horou. K mání je za pět milionů

  • 28
Za přibližně pět milionu korun lze získat horu se skálou nacházející se v malebné oblasti Saského Švýcarska na východě Německa, jen několik kilometrů od českých hranic. Skála jménem Zirkelstein tyčící se nad zalesněným okolím je na prodej za 199 500 eur plus provize. „Podle mě je to poprvé, co se prodává nějaká skála,“ řekl k prodeji pracovník společnosti, která transakci realizuje.

Jde o pozemek o rozloze přibližně osm hektarů včetně skály vysoké 384,5 metru a přilehlého lesa, informoval list Bild. „Navzdory malé velikosti a rozsahu se díky svému charakteristickému tvaru řadí mezi nejvýraznější skalní útvary v Labských pískovcích,“ uvádí se v reklamní informaci zveřejněné společností Postbank Immobilien, která má prodej nemovitosti na starost.

Koupě tohoto kousku přírodní krásy, ležící šest kilometrů jihovýchodně od malého lázeňského městečka Bad Schandau, s sebou však nese i povinnosti. Především majitel musí v souladu se saskými zákony strpět procházky turistů soukromým lesem, který kromě toho musí „řádně obhospodařovat“.

Horu se skálou podle pracovníka společnosti Postbank Immobilien prodávají současní starší majitelé, kteří už péči o les nezvládají. „Podle mne je to poprvé, co se prodává nějaká skála,“ řekl Bildu realitní agent. 

Nicméně deník poznamenal, že ve skutečnosti to není první pokus o prodej Zirkelsteinu. Hora se nabízela ke koupi za půl milionu eur již v roce 2007, a předtím dokonce za milion eur.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video