Finská strana hory Halti s hraničním kamenem 303B.

Finská strana hory Halti s hraničním kamenem 303B. | foto: Matti Paavola CC-BY-SACreative Commons

Norové nedají Finům k narozeninám horu, posunutí hranice je proti ústavě

  • 12
Norská vláda zamítla plán darovat sousednímu Finsku horu ke stému výročí nezávislosti. Nápad dát vrchol hory Halti Finům vzešel z internetové kampaně. Norská premiérka Erna Solbergová nicméně podle BBC prohlásila, že návrh odporuje norské ústavě, která zakazuje jakékoli obětování norského území.

Část hory Halti zasahuje na rovinaté finské území, její nejvyšší bod je ale 20 metrů od finských hranic na území Norska. V případě, že by Norové svým finským sousedům horu dali, Halti by se se svými 1365 metry stala nejvyšší horou Finska.

Za nápadem darovat k výročí vyhlášení nezávislosti na Rusku, jež Finsko oslaví 6. prosince 2017, vrchol Halti stojí bývalý kartograf Björn Geirr Harsson. Harsson prohlásil, že když v roce 1972 pozoroval oblast hory Halti z letadla, byl překvapen, „proč proboha Finové její vrchol nedostali“.

V loňském roce Harsson poslal ministerstvu zahraničí dopis s příslušným návrhem, přičemž poukázal na to, že jeho země by ztratila pouhých 0,015 kilometru čtverečního svého území.

Na podporu tohoto nápadu byla v Norsku spuštěna internetová kampaň a postavila se za něj i řada místních představitelů. Facebookovou stránku vyzývající stoupence umožnit „Finsku přepsat při 100. výročí učebnice zeměpisu i dějepisu“, kterou založil Harssonův syn žijící v USA, označilo symbolem To se mi líbí 17.000 lidí.

Halti se svými 1365 metry není na seznamu 200 nejvyšších hor Norska, ve Finsku by se ale nejvyšší horou stala. V současnosti je největším finským horským velikánem hora Ridnitšohkka měřící 1316 metrů. Nejvyšším bodem ve Finsku je ovšem nyní jeden z výběžků hory Halti zvaný Hálditšohkka (1324 m).

Hranice, vytyčená jako rovná čára v 50. letech 18. století, byla „z geografického hlediska nelogická“, tvrdí kartograf Harsson, podle něhož je nešťastné a nespravedlivé vůči Finsku, že nejvyšší bod na jejím území není ani skutečný horský vrchol.

Návrh darovat vrchol Halti Finsku ale v Norsku narazil na nepřekonatelné právní překážky. „Úprava hranic mezi zeměmi vytváří právní problémy spjaté mimo jiné s norskou ústavou,“ napsala premiérka Solbergová starostovi severonorského města Kaafjord, který kampaň podporoval. „Zvážíme místo toho jiný vhodný dárek Finsku k jeho výročí,“ dodala premiérka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video