Hongkongští aktivisté Joshua Wong a Agnes Chowová (30. srpna 2019)

Hongkongští aktivisté Joshua Wong a Agnes Chowová (30. srpna 2019) | foto: Reuters

Policie zadržela tváře hongkongských protestů, pak je na kauci propustila

  • 137
V Hongkongu byli v pátek zadrženi dva prominentní aktivisté hájící demokratická práva Joshua Wong a Agnes Chowová. Oba byli obviněni z podílu na organizaci nepovoleného protestu před policejní stanicí z 21. června. Oba byli následně propuštěni na kauci a jejich případ byl odročen na 8. listopadu..

O zadržení informovala agentura Reuters.

V sobotu se měl konat další protest, organizátoři ho ale odvolali, protože pro něj nezískali povolení. Podle agentury AP nicméně není jasné, zda lidé do ulic přesto nevyjdou.

Strana Demosisto, na jejímž založení se Wong podílel, uvedla, že dvaadvacetiletý Wong byl přinucen nastoupit do soukromého minivanu, když šel na nádraží. V pátek byla zadržena i stejně stará Chowová a ve čtvrtek také aktivista Andy Chan, který je podezřelý z výtržnictví a napadení policisty. Chan uvedl, že ho policie zadržela, když chtěl z Hongkongu odletět do Japonska.

Issac Cheng z vedení strany Demosisto řekl novinářům, že smyslem zatýkání je zastrašit občany Hongkongu. Obvinil úřady, že se snaží některé lidi označit jako vůdce hnutí, které ve skutečnosti žádné konkrétní vedení nemá. Cheng také řekl, že za nitky tahá ústřední komunistická vláda v Pekingu a že situaci vyhodnotila špatně. Vyzval občany, aby bez ohledu na riziko, že budou zatčeni, v protestech pokračovali.

Představitelka hongkongské Občanské fronty za lidská práva Bonnie Leungová ale řekla, že skupina byla nucena sobotní protest zrušit z obav o fyzickou i právní bezpečnost účastníků. Pochod měl být připomínkou pátého výročí čínského rozhodnutí nedovolit demokratickou volbu hongkongského vůdce. 

Před dvěma dny policie oznámila, že od začátku protestů v Hongkongu v červnu bylo zatčeno 900 lidí. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lamová po protestech pozastavila. Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobod v důsledku sílící kontroly Pekingu.

Dva a půl měsíce na svobodě

Ačkoliv současné protesty nemají vůdce, Wong je mnohými vnímán jak důležitá tvář prodemokratických protestů kvůli jeho významné roli v prodemokratickém hnutí a vlně protestů, jež v roce 2014 trvaly 79 dnů. Wong byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za roli v protestech v roce 2014, teprve letos v červnu.

Do Hongkongu přijely čínské obrněné transportéry. Běžná rutina, tvrdí Čína

Bývalá britská kolonie Hongkong se pod čínskou správu vrátila v roce 1997, od té doby funguje podle zásady „jedna země, dva systémy“. Díky němu má Hongkong některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné, včetně možnosti demonstrovat. Peking také přislíbil, že kapitalistický systém bude v městě zachován beze změny po „nejméně“ padesát let.

29. srpna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue