Další protest proti vydávání osob Číně. Lidé chtějí hlavu správkyně Hongkongu

  13:57aktualizováno  17:48
Až dva miliony lidí přišly v Hongkongu na další protest proti zákonu, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti i do komunistické Číny. Demonstranti žádali odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové, i když se omluvila a schvalování zákona odložila. Jeho odpůrci ale chtějí plán na prosazení normy úplně zrušit.

Hongkong je bývalá britská kolonie, předaná Číně roku 1997 v rámci principu jedna země, dva systémy. To Hongkongu zaručuje určitou autonomii v oblasti justice, legislativy a ekonomického systému. 

Zákon by umožnil vydávat podezřelé osoby do zemí, s nimiž Hongkong ještě nemá uzavřeny vydávací smlouvy, tedy i do pevninské Číny. Hongkongská správa tvrdí, že to zabrání tomu, aby se Hongkong stal útočištěm kriminálních živlů. 

Kritici se však obávají, že Čína zákon zneužije k pronásledování svých oponentů a že krok povede k utužení čínské kontroly nad Hongkongem. 

Protesty se konají několik měsíců. Ve středu proti účastníkům zasáhla policie slzným plynem a zraněno bylo kolem 80 lidí. V neděli se policisté omezili spíše na řízení dopravy a nezabývali se tolik demonstranty, které sledovali také turisté a lidé z nákupních center. 

V ulicích se postupně vytvořil velký dav, který prošel asi tříkilometrovou trasu mezi parkem královny Viktorie a náměstím před parlamentem. Organizátoři tvrdí, že se do protestu zapojily skoro dva miliony lidí. Před týdnem pořadatelé hovořili o milionu demonstrantů, úřady jejich počet tehdy odhadly na 250 000. 

„Naše požadavky jsou jednoduché. Carrie Lamová musí odstoupit, extradiční zákon musí být stažen a policie se musí omluvit za to, že proti lidem použila mimořádnou sílu,“ citovala agentura AP účastníka pochodu Johna Chowa. 

V davu se pohybovaly rodiny s malými dětmi i starší lidé, pochod byl pokojný a chvílemi se zastavoval. Většina demonstrantů přišla oblečená do černého, někteří nesli transparenty s nápisem určeným policistům: „Nestřílejte, jsme Hongkonžané.“ 

Část účastníků vyjadřovala rozhořčení nad tím, že se Lamová v pátečním vystoupení zastala policie a neomluvila se za středeční zákrok. 

„Odmítla se omluvit a to je nepřijatelné. Je to hrozná vůdkyně, plná lží. Myslím, že zákon pouze zdržela, aby nás uklidnila,“ řekla šestnáctiletá účastnice pochodu Catherine Cheungová. „Už jí nedůvěřujeme, musí odstoupit,“ dodala její spolužačka Cindy Yipová. 

„Peking si najde jinou loutku“

Lamová se nakonec v neděli prostřednictvím vládního prohlášení omluvila za postup při prosazování extradičního zákona. Nespokojenci ale chtějí, aby se omluvila osobně. Podle některých přišla omluva příliš pozdě. 

„Správkyně přiznává, že nedostatky v práci vlády vedly k nedorozumění a sporům, lidi zklamaly a zarmoutily. Správkyně se za to obyvatelům Hongkongu omlouvá a slibuje, že s upřímnějším a pokornějším přístupem přijme kritiku a zlepší službu veřejnosti,“ stojí v prohlášení, které bylo vydáno v době, kdy se v ulicích stále pohyboval velký dav demonstrantů. 

Poslanec za Demokratickou stranu James To Kun-sun omluvu nepřijal. „Lamová ztratila důvěru, jak se chce s lidmi smířit?“ citoval jej server listu South China Morning Post.

Jeden z organizátorů nedělního protestu řekl, že by se Lamová měla přijít omluvit osobně. „Může přijít, dáme jí židli,“ prohlásil. 

Jimmy Sham Tsz-kit z organizace ochránců lidských práv se domnívá, že omluva Lamové nereaguje na to, co lidé chtějí, a sice stažení zákona.

Učitel hudby Chau Chong si myslí, že omluva přišla příliš pozdě. „My ale bohužel víme, že i když odstoupí (Lamová), Peking si najde jinou loutku, která Hongkong povede,“ sdělil.

Na pondělí je svolaná generální stávka

Podle AP lidé zaměřují svou nespokojenost na Lamovou, i když uznávají, že coby vykonavatelka vůle Pekingu nemá na výběr. 

Lamová v sobotu oznámila, že pozastavuje legislativní proceduru schvalování zákona na neurčito. Chce dát prostor dialogu s občany a sdělila, že zákon se do parlamentu do konce roku už znovu nedostane. To ale organizátorům protestů nestačí, chtějí, aby se od zákona zcela upustilo. 

Hongkong odložil schvalování vydávání osob do Číny, ale protesty neskončí

Aktivisté se domnívají, že Lamová ztratila důvěru veřejnosti. „Pokud odmítá ten kontroverzní zákon zrušit úplně, znamená to, že neustoupíme. Ona zůstane, zůstaneme i my,“ řekla k demonstracím Claudia Moová, jedna z poslankyň, která prosazuje ochranu demokracie v Hongkongu.

Podle organizátorů přišlo na demonstraci minulou neděli až milion lidí a v podobnou účast doufali i tuto neděli. Podle úřadů se ale před týdnem zúčastnilo 240 000 lidí. 

Aktivisté bojující za ochranu demokracie vyzvali, aby se v pondělí konala generální stávka. Připojit se chtějí některé odborové svazy, učitelé a další skupiny. 

V době hongkongského pochodu se konal v tchaj-wanské metropoli solidární pokojný protest vsedě. Jeho účastníci sdělili, že zákon připravovaný Hongkongem představuje riziko i pro Tchaj-wan, který Čína považuje za jednu ze svých provincií. Zákon má umožnit vydávání lidí také na Tchaj-wan nebo do Macaa. 

V Hongkongu přišli mnozí lidé s květinami k improvizovanému památníku zřízenému k uctění muže, který se zabil v sobotu, když se snažil pověsit transparent. Stálo na něm „Milujte, nestřílejte a Žádné vydávání do Číny“. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusové kupují satelitní fotky od západních firem, odpalují podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...