Zakladatel strany Andy Chan (14. srpna 2018)

Zakladatel strany Andy Chan (14. srpna 2018) | foto: AP

Chceme nezávislý Hongkong, hlásala strana. Místní úřady ji zakázaly

  • 15
Hongkong zakázal stranu, která usilovala o nezávislost tohoto území na jihu Číny. Úřady zákaz Hongkongské národní strany, který je vůbec první, jaký v reigonu vyhlásily, zdůvodňují obavami o národní bezpečnost. Tento krok vzbuzuje další pochybnosti o rozsahu autonomie Hongkongu, který Peking převzal po Britech.

John Lee, ministr bezpečnosti ve vládě pročínské správkyně Hongkongu Carrie Lamové, oznámil, že strana od pondělí nesmí vykonávat svou činnost. Další podrobnosti Lee nesdělil, ale hongkongský bezpečnostní úřad předtím v dopise zakladateli strany, sedmadvacetiletému Andymu Chanovi, sdělil, že strana by se měla rozpustit „v zájmu národní bezpečnosti nebo veřejné bezpečnosti, veřejného pořádku nebo ochrany práv a svobod ostatních osob“. Chan zatím krok místních úřadů nekomentoval.

V dopise adresovaném Chanovi se úřad odvolává na zákon o národní bezpečnosti z roku 1997, který dosud nebyl uplatněn. Zákaz strany podle agentury AP pravděpodobně vyvolá další otázky ohledně sílícího vlivu Pekingu na bývalou britskou kolonii, jíž byla při předání Číně v roce 1997 přislíbena částečná autonomie.

Čínský prezident Si Ťin-pching a další činitelé dali už dřív najevo, že činnost separatistů v Hongkongu nebude tolerována. Chan přitom stranu založil v reakci na zacházení Pekingu s Hongkongem.

Hongkong má status zvláštní administrativní oblasti a v rámci principu jedna země, dva systémy požívá určité autonomie. Občané se mohou svobodně vyjadřovat a na rozdíl od lidí z kontinentální Číny také protestovat. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Aktivisté si stěžují mimo jiné na stále větší vliv Pekingu na volby v Hongkongu. Při volbách v roce 2016 tak byli diskvalifikováni kandidáti, kteří odmítli podepsat prohlášení, že Hongkong je nedílnou součástí Číny, a to včetně Chana. Národní strana Hongkongu je jedním z mála uskupení, která otevřeně prosazují nezávislost Hongkongu. V místním parlamentu nemá strana založená před více než dvěma roky žádného zástupce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue