Demonstranti v Hongkongu protestovali v nákupním středisku. (28.12.2019)

Demonstranti v Hongkongu protestovali v nákupním středisku. (28.12.2019) | foto: Reuters

Demonstranti vyháněli z Hongkongu Číňany, policie zasáhla slzným plynem

  • 32
Hongkongská policie se střetla s asi stovkou demonstrantů, kteří pochodovali nákupním střediskem poblíž hranic s pevninskou Čínou a vyzývali čínské obchodníky a zákazníky, aby poloautonomní provincii opustili. Policie k rozehnání protestu použila slzný plyn a 15 lidí zatkla.

Demonstranti pochodovali nákupním střediskem ve čtvrti Sheung Shui a vykřikovali hesla jako „Osvoboďte Hongkong“ či „Vraťte se na pevninu“. Policisté v civilu následně napadli s obušky některé maskované protestující a několika z nich dali pouta. Jeden policista použil proti demonstrantům i nedaleko stojícím novinářům slzný plyn. 

Cílem nespokojenců je vyvinout tlak na vládu narušením ekonomické aktivity ve městě. Někteří obchodníci v očekávání protestu zabarikádovali své prodejny. Po vypuknutí střetů s policisty také téměř všechny obchody spustily bezpečnostní žaluzie, často se zákazníky stále uvnitř.

Protestující v Hongkongu již delší dobu brojí proti obchodníkům z pevninské komunistické Číny, kteří v provincii nakupují zboží osvobozené od daně z prodeje a se ziskem ho přeprodávají. Tato praxe podle demonstrantů vede k nedostatku zboží v Hongkongu a ke zhoršování životních podmínek v příhraničních oblastech.

Demonstrace vypukly v červnu kvůli návrhu zákona o vydávání občanů Hongkongu podezřelých z trestné činnosti do pevninské Číny. Úřady již návrh legislativy sice zrušily, protestující však požadují širší demokratické záruky a odstoupení hongkongské správkyně Carrie Lamové, kterou podporuje Peking.

Podle protestujících Peking i Lamová postupně ubírají poloautonomnímu Hongkongu svobody, které mu zaručuje princip „jedna země, dva systémy“, podle nějž je spravován. 

Moje druhá revoluce. Naplno žil českou, teď je v bouřícím se Hongkongu

Tento týden demonstranti o vánočních svátcích rozbíjeli výlohy v nákupních čtvrtích a někteří se střetli s policií. Od pondělí do čtvrtka bezpečnostní složky zatkly 336 lidí, přičemž některým bylo jen 12 let. Celkový počet zadržených od začátku protestů tím vystoupal na téměř 7000. Další masivní protesty jsou přitom plánovány na Nový rok.

Prodemokratičtí kandidáti v listopadu jednoznačně zvítězili v místních volbách. Získané pozice nejsou politicky příliš významné, nicméně řada obyvatel a expertů hlasování považovala za referendum o podpoře protestního hnutí u veřejnosti. Lamová uznala, že volby byly výrazem nespokojenosti s vládou, podle expertů však nenabídla demonstrantům žádné zásadní ústupky. 

Hongkong zažil největší protest od voleb (video z 8.12.2019): 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video