Socialista François Hollande zdraví příznivce ve "svém" městě Tulle, kde právě

Socialista François Hollande zdraví příznivce ve "svém" městě Tulle, kde právě odhlasoval (6. května 2012) | foto: Reuters

Hollande si oseká plat, zmrazí ceny benzinu a sníží důchodový věk

  • 1987
Vítěz francouzských prezidentských voleb François Hollande zahájí svůj mandát několika dekrety, jimiž hodlá voličům ukázat, že je s to plnit své sliby okamžitě. Podle televizní stanice France 2 do konce června sníží o třetinu svůj plat a mzdy členů vlády a zmrazí na tři měsíce ceny pohonných hmot.

Televize informovala, že v době, kdy nebude kvůli červnovým volbám zasedat parlament, vydá Hollande také nařízení o zvýšení příspěvků na vzdělání o 25 procent. Nový prezident, který se ujme funkce 15. května, rovněž sníží hranici pro odchod do důchodu na 60 let pro lidi, kteří pracují od 18 let a odpracovali si už tak období 41 let, po kterou platili důchodové pojištění.

Snížení důchodového věku pro některé profese avizoval Hollande už v kampani. Uváděl také, že hodlá zvednout daně velkým korporacím a lidem, kteří ročně vydělají více než milion eur, a zvýšit hodlá také minimální mzdu.

Podle agentury AFP v pondělí po potvrzení Hollandeova vítězství už fakticky začala kampaň před parlamentními volbami, které se v zemi uskuteční 10. a 17. června. Hollandeův mluvčí Manuel Valls prohlásil, že socialistický prezident si nemůže dovolit "soužití" s parlamentem ovládaným pravicí, protože by to ochromovalo jeho reformní plány, které vyžadují podporu většiny poslanců. Na základě výsledku parlamentních voleb se také skládá vláda, je tak teoreticky možné, že hlava státu bude muset spolupracovat s kabinetem složeným ze zástupců opačného politického tábora.

Hollande tak potřebuje ještě jednou zmobilizovat všechny ty, kteří si přejí "změnu". Toto slovo bylo už ústředním heslem Hollandeovy předvolební kampaně. Hollande dnes oznámil, že v den nástupu do funkce také jmenuje premiéra, kterého pověří sestavením nové vlády. Jeho jméno ale neprozradil.

Hollande už také potvrdil, že jeho první zahraniční cesta v novém úřadě povede do Berlína. Zavítá tam 16. května, tedy hned den poté, co složí přísahu a ujme se prezidentství. Německou kancléřku Angelu Merkelovou bude zřejmě přesvědčovat o tom, aby se evropský pakt fiskální stability rozšířil i o opatření na podporu růstu a nespočíval jen v úsporách výdajů (čtěte: Hollande zřejmě přinese do Evropy změnu).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue