Podvyživená tříletá somálská dívka v centru Lékařů bez hranic v uprchlickém

Podvyživená tříletá somálská dívka v centru Lékařů bez hranic v uprchlickém táboře Melka Dida, který leží asi 75 kilometrů od etiopského tábora Dolo Ado. (12. července 2011)

Poslední hladomor v Somálsku zabil čtvrt milionu lidí, OSN se kaje

  • 75
Přes 260 tisíc lidí zemřelo v Somálsku během hladomoru v letech 2010 až 2012. Polovina z tohoto počtu byly děti mladší pěti let, uvádí zpráva OSN. Zároveň přiznává, že hladomor nemusel být tak tragický, kdyby se do země dostala pomoc hned při prvotních známkách problémů.

Počet mrtvých je ještě o čtyřicet tisíc vyšší, než počet obětí somálského hladomoru v roce 1992. O zprávě OSN informoval server BBC.

Hladomor v roce 2010 způsobila rozsáhlá sucha, která ještě zhoršil konflikt mezi znepřátelenými skupinami, navzájem mezi sebou bojujícími o moc. Organizace spojených národů o hladomoru v regionech Bakool a Lower Shabell poprvé informovala v červenci 2011, kdy je ovládala islamistická skupina al-Šabáb,  která se hlásí k al-Káidě.

Její bojovníci tenkrát popřeli, že by je sužoval hlad a vykázali z oblasti západní organizace, které chtěli místním pomoci (více si o tehdejší situaci přečtěte zde). Hlad se poté rozšířil do dalších oblastí, včetně Middle Shabelle, Afgoye a pronikl i do táborů uprchlíků ve vládou kontrolovaném hlavním městě Mogadišu.

Ekonom Organizace pro výživu a zemědělství OSN Mark Smulders označil hladomor za "opravdu strašnou lidskou tragédii". "Odhadování úmrtnosti v takovýchto situacích je opravdu nepřesná disciplína. Pro náš výzkum jsme však použili kvantitativní i kvalitativní data a jeho výsledky jsme si jistí," řekl Chris Hillbruner z organizace Famine warning system network, která se na zprávě také podíela.

Mohli jsme proti hladomoru udělat víc

Podle zprávy byla pohroma, která začala před třemi lety, nejhorším hladomorem v Somálsku za posledních 25 let. Zpráva uvádí, že zemřelo 4,6 procent populace a 10 procent dětí mladších pěti let. Jen v oblasti Lower Shabelle zemřelo 18 procent dětí mladších pěti let, v Mogadišu 17 procent, uvádí zpráva.

První varování přišlo už v roce 2010, kdy se objevila sucha. Tehdy na ně však nikdo nereagoval. "Zpráva potvrdila, že jsme měli udělat víc předtím, než byl hladomor oficiálně vyhlášen. Kdybychom zareagovali rychle, nejhorším následkům bychom unikli," uznává Philippe Lazzarinni, humanitární pracovník OSN v Somálsku.

Nejhorší sucha zasáhly Somálsko v roce 2011, tehdy hlad postihl více než 13 milionů lidí na celém Somálském poloostrově. Desetitisíce lidí odcházely ze svých domovů hledat jídlo (o uprchlících čtěte zde).

Podle OSN hladomor oficiálně skončil v únoru 2012. Za více než 20 let občanské války v Somálsku bojovaly o moc dva mocné klany, znepřátelení politikové i islamistické vojenské jednotky a bezpráví jen vzkvétalo. Loni v září převzala moc nad zemí vláda podporovaná OSN. Po letech nestability a nepokojů se země začíná pomalu vzpamatovávat, islamistické milice však zdaleka nesložily zbraně(o životě v Mogadišu čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue