Rusko je podle dat z loňského roku mezi pěticí zemí, ve kterých se nejrychleji...

Rusko je podle dat z loňského roku mezi pěticí zemí, ve kterých se nejrychleji šíří virus HIV, způsobující nemoc AIDS. (7. prosince 2022) | foto: Profimedia.cz

V šíření HIV je Rusko velmoc, předběhlo už i Tanzanii či Ugandu

  • 126
Rusko se řadí mezi pětici zemí, ve kterých se nejrychleji šíří virus HIV, jenž způsobuje nemoc AIDS. Rychleji než v Rusku se HIV šíří jen v Jihoafrické republice, Mosambiku, Nigérii a v Indii. Z 1,5 milionu nových případů ve světě na Rusko připadlo 3,9 procenta.

Ruský list Kommersant, který o statistice informoval, se odvolává na údaje Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) a Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Rychleji než v Rusku se HIV šíří jen v Jihoafrické republice, na kterou připadlo 14 procent nových případů, Mosambiku (6,5 procenta), Nigérii (4,9 procenta) a v Indii (4,2 procenta). Tyto údaje jsou podle listu blízké statistice ruského ministerstva zdravotnictví, podle které loni v zemi přibylo skoro 59 tisíc nových případů. Ministerstvo ale připouští, že o své diagnóze neví každý jedenáctý Rus.

Na Ukrajině bojují stovky infekčních vězňů, při zranění je Rusové neošetří

Epicentrem pandemie AIDS/HIV podle expertů zůstávají africké státy ležící na jih od Sahary; skoro třetina z 1,5 milionu nových případů nákazy virem HIV připadla loni na Jihoafrickou republiku, Mosambik, Nigérii, Tanzanii a Ugandu. Ačkoliv počet nových případů se od roku 2000, kdy jich bylo 2,9 milionu, snížil, počet lidí s HIV ve světě během dvou desetiletí vzrostl z 26 milionů na 38 milionů. To odráží i úspěchy antiretrovirové léčby, kdy pacienti s HIV žijí mnohem déle, poznamenal list.

Za Ruskem v tempu šíření HIV loni podle údajů UNAIDS a ECDC „zaostaly“ nejen Tanzanie, Uganda, Zambie či Keňa, ale také Brazílie, zdůraznil Kommersant. Alexej Lachov, působící v koordinační radě UNAIDS, nicméně upozornil, že v případě Ruska jde o odhady, protože Moskva od roku 2018 oficiální údaje OSN neposkytuje.

ilustrační snímek

ECDC sice každoročně zařazuje Rusko mezi země, kde je situace s HIV nejhorší, nicméně z výročních zpráv evropského střediska také vyplývá, že se situace každým rokem zlepšuje. Zatímco v roce 2017 připadalo 71,1 případu nakažení na 100 tisíc obyvatel, v roce 2019 to bylo 54,9 případu, což i tak byl nejhorší údaj v Evropě.

„Sledujeme přesvědčivý trend, podle kterého se přírůstek nových případů HIV snižuje. Loni to bylo skoro 59 tisíc lidí, což je o dvě procenta méně oproti roku 2020,“ řekl listu hlavní specialista ruského ministerstva zdravotnictví na HIV Alexej Mazus. V současnosti v Rusku podle něj žije více než 850 tisíc lidí s HIV, zatímco úřad na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor uvádí číslo 1,1 milionu laboratorně potvrzených případů, dodal Kommersant.

Přírůstek nakažených

Jakkoli ministerstvo hovoří o snižování počtu nových případů, stejně je to příliš mnoho, namítá Lachov, který letos očekává větší přírůstek nakažených i vzhledem k anexi dalších ukrajinských území. Pozastavil se také nad příliš všeobecným způsobem testování na HIV v Rusku, protože na nejzranitelnější skupiny loni připadla jen tři procenta testů.

Botswana úspěšně bojuje s AIDS, má šanci zastavit přenos HIV z matky na dítě

Mazus připouští, že problém představuje vysoká intenzivita epidemie v nejzasaženějších regionech, kde za vysokými čísly jsou hlavně nakažení mezi narkomany.

Server RBK ve středu upozornil na dřívější vyjádření expertů Rospotrebnadzoru, podle kterých v Rusku je nakažených HIV na 100 tisíc obyvatel desetkrát více než v Evropské unii a že nakažený je už každý stý Rus, resp. s HIV žije v Rusku až 1,5 milionu lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video