Češka Tereza Hlůšková krátce poté, co ji pákistánský soud poslal na 8 let a 8...

Češka Tereza Hlůšková krátce poté, co ji pákistánský soud poslal na 8 let a 8 měsíců do vězení za pašování drog. (20. března 2019) | foto: Profimedia.cz

Terezu H. navštívili v pákistánském vězení čeští poslanci, chybí jí knihy

  • 626
Poslanci Daniel Pawlas (KSČM) a Michal Ratiborský (ANO) podnikli zahraniční cestu do Pákistánu v rámci meziparlamentní snahy o zlepšení vzájemných vztahů. Během cesty získali i povolení navštívit českou pašeračku drog Terezu Hlůškovou. Ve vězení se jí daří, nemůže však volat rodině.

„Jako předseda meziparlamentní skupiny přátel Pákistánu jsem ve spolupráci se zastupitelským úřadem Pákistánu v Praze dlouhodobě připravoval naší cestu, a to především z důvodu zlepšení partnerských vztahů s touto více než 200milionovou zemí, která má do budoucna obrovský ekonomický potenciál,“ vylíčil poslanec Pawlas motivy k zahraniční návštěvě v tiskové zprávě. 

Dostat povolení k návštěvě ve městě Láhaur bylo velmi náročné a poslancům se ho podařilo získat i s pomocí guvernéra provincie Panžáb, kde se vězení nachází. 

„Návštěva na mě působila dobře, slečna Hlůšková je v dobré psychické i fyzické kondici. V podstatě jí nic neschází, jen trpí horkem,“ napsal pro iDNES.cz Ratiborský. 

Také podle Pawlase bylo setkání příjemné a Hlůškové se ve vězení daří. „Tereza byla dozorkyní přivedena k oknu, ve kterém byla mříž a síť a po celou dobu stála vedle ní. Výhodou bylo, že nikdo nerozuměl česky, rozhovor mohl být veden v uvolněném duchu,“ popsal setkání.

Tereza H. si za drogy odsedí v Pákistánu osm let. Co jsem udělala? vzlykala

Hlůšková si údajně na vězení nestěžovala. Poslancům potvrdila, že se k ní chovají slušně a nedochází k fyzickému ani psychickému násilí. Chybí jí však knížky a nemůže telefonovat rodině do České republiky.

„Telefonický kontakt s rodinou nám přislíbil pan guvernér provincie. Přislíbil i dodání nějakých modernějších knih, protože si stěžovala, že k dispozici jsou jen staré koloniální knihy,“ uvedl Ratiborský. 

Fyzický kontakt s rodinou je podle něj možný, bylo by to však velmi nákladné a rodina by se s uvězněnou Hlůškovou mohla vidět pouze na půl hodiny jednou za týden.  

Pawlas také vyjádřil uznání nad tím, jak uvězněná Češka zvládá svůj trest.„Svým přístupem k této záležitosti si získala můj respekt a obdiv. Je mi líto, jak ji média jednostranně a negativně prezentují,“ sdělil poslanec v tiskové zprávě.

Pákistánští celníci ženu zadrželi 10. ledna 2018, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. 

Devět kilogramů drogy našli celníci v kufru. Za to byla odsouzena k osmi letům vězení v pákistánském Láhauru.

U prvních soudních líčení nešetřila Tereza H. úsměvy:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video