Henry Worsley se na cestu připravoval v Norsku.

Henry Worsley se na cestu připravoval v Norsku. | foto: Profimedia.cz

Brit chtěl sám přejít Antarktidu, vzdal 48 kilometrů před cílem a zemřel

  • 185
Britský dobrodruh a válečný veterán Henry Worsley zahynul při pokusu přejít Antarktidu. Chtěl být prvním člověkem na světě, který zaledněný kontinent překoná bez pomoci kohokoli dalšího. Po 71 dnech cestu kvůli vyčerpání a dehydrataci vzdal. Nechal se převézt do nemocnice, kde v neděli zemřel.

Někdejšímu důstojníkovi britské armády chybělo po 71 dnech v Antarktidě k úspěšnému dokončení cesty jen málo. Měl za sebou 1 469 kilometrů, během své cesty stanul i přímo na jižním pólu.

V závěru dobrodružství obešel téměř celý Rossův šelfový ledovec. Pouhých 48 kilometrů od pobřeží, kde měl cestu završit, však Worsleyho zmohlo vyčerpání a dehydratace.

Poslední dva dny svého putování strávil Worsley zavřený ve stanu a snažil se nabrat síly pro poslední úsek cesty. Nakonec si uvědomil, že už k moři nedojde, a přivolal pracovníky agentury, která na antarktické výpravy dohlíží.

Ani rychlá letecká přeprava do nemocnice v chilském městě Punta Arenas však Britovi nepomohla. „Se zlomeným srdcem oznamuji, že můj manžel Henry Worsley v neděli zemřel na celkové selhání organismu,“ prohlásila podle deníku The Guardian jeho manželka Joanna. Lékaři v jeho útrobách odhalili bakteriální infekci.

Antarktidu chtěl před sto lety přejít Ernest Shackleton

Worsley chtěl dokončit cestu, o kterou se před sto lety neúspěšně pokusil polární badatel Ernest Shackleton. Britská loď jménem Endurance tehdy při cestě k Antarktidě uvázla v zamrzlém moři a led ji nakonec rozdrtil. Skupina námořníků pod Shackletonovým vedením doplula pro pomoc, ostatní několik měsíců čekali na nehostinném Sloním ostrově (více se dočtete zde).

„Henryho smrt je pro svět dobrodruhů ohromnou ztrátou. A skutečnost, že to téměř dokázal - byl jen třicet mil od cíle - ji určitým způsobem ještě zhoršuje,“ dodala podle ITV badatelova vnučka Alexandra Shackletonová. Její dědeček zemřel v roce 1922 na infarkt, rovněž během výpravy na jižní pól.

Worsleyho letošní cesta, na kterou se důkladně připravoval například v norských horách, neměla být jen připomínkou Shackletonovy expedice a dokončením pochodu, který se před sto lety nakonec nekonal.

Worsley, který strávil 36 let v britské armádě a před časem spokojeně odešel do penze, chtěl svou cestou poukázat na osudy zraněných válečných veteránů a získat peníze na jejich podporu. Vysloužil si za to uznání od britského prince Williama, který podporuje fond Endeavour určený právě zraněným vojákům. Díky Worsleyho expedici do něj přibylo v přepočtu 4,6 milionu korun.

„Byl to muž, který prokázal velkou statečnost a velké odhodlání. Ztratili jsme přítele, ale zůstane pro nás všechny zdrojem inspirace,“ prohlásil princ William.

Britský dobrodruh Henry Worsley zemřel při pokusu přejít jako první člověk v dějinách sám bez asistence Antarktidu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Nejlepší videa na Revue