V Heidelbergu najel duševně nemocný řidič do lidí, jeden zraněný zemřel

  • 940
Řidič, který v německém Heidelbergu v sobotu najel do skupiny osob na pěší zóně, zranil tři lidi. Jeden z těžce zraněných večer v nemocnici zemřel. Útočník ozbrojený nožem se po incidentu dal na útěk, zastavila ho střelba policistů. Mluvčí heidelbergské policie večer vyloučil, že by šlo o teroristický čin.

Obětí řidiče se stal 73letý Němec, oznámila policie. Zraněný 32letý Rakušan a 29letá žena z Bosny již byli z nemocnice propuštěni, jejich zranění nebyla vážná.

Incident se stal kolem 16. hodiny v centru města na Bismarckově náměstí. Řidič s pronajatým autem nejdříve zastavil na semaforu, když se ale rozsvítila zelená, prudce zrychlil a najel do skupiny lidí před pekařstvím.

Po několika metrech jízdy zastavil a při útěku byl policií postřelen. Následně byl převezen s těžkým zraněním do nemocnice, kde prodělal operační zákrok, řekl televizi NTV policejní mluvčí Norbert Schätzle.

Jeho aktuální zdravotní stav není znám, policisté ho však zatím nemohli vyslechnout. Podle agentury Reuters se jedná 35letého německého občana, jeho jméno ale sděleno nebylo.

Německá policie nechtěla těsně po incidentu potvrdit spekulace médií, že je muž psychicky narušený. Vyloučila však, že by šlo o teroristický čin. „Nic nenasvědčuje tomu, že by měl útok teroristické pozadí,“ uvedl policejní mluvčí David Faulhaber podle stanice Deutsche Welle. Možné motivy útoku ale komentovat nechtěl.

Později policie potvrdila psychické problémy řidiče. „Motiv spočívá v psychice útočníka,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí policie agentuře APA.

V sobotu večer policie na Twitteru zároveň vyvrátila spekulace, že útočník byl přistěhovalec. „A znovu pro všechny. Podezřelý: Němec bez přistěhovalecké minulosti,“ napsala.

25.února 2017 v 22:13, příspěvek archivován: 26.února 2017 v 10:17

#Heidelberg #Bismarckplatz: Und nun noch mal für alle: #Tatverdächtiger: Deutscher OHNE Migrationshintergrund!

Německá veřejnost vnímá podobné zprávy mimořádně citlivě po prosincové tragédii v Berlíně, kde pachatel teroristického útoku najel s kamionem do davu lidí na vánočním tržišti a jedenáct jich zabil (vše o útoku čtěte zde).

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video