Václav Havel na pohřbu bývalého dlouholetého starosty Vídně Helmuta Zilka.(8. listopadu 2008) | foto: Reuters

Havel se na pohřbu omluvil nevyznamenanému Zilkovi za křivdy

  • 195
Bývalý prezident Václav Havel udělal zřejmě definitivní tečku za sporem o české vyznamenání pro Helmuta Zilka. Zesnulému dlouholetému starostovi Vídně se dnes při smutečním obřadu jménem Čechů omluvil za bezpráví. Jako hlava státu mu v roce 1998 odmítl udělit už připravený Řád bílého lva.

Při smutečním obřadu na vídeňské radnici, který předcházel Zilkovu církevnímu pohřbu v rakouské metropoli, mluvil Havel o bývalém starostovi jako o svém příteli.

"Možná, že jsme mu i někdy z neznalosti ublížili. Rád bych se za Čechy omluvil," citoval Havla a jeho narážku na kontroverzní události z roku 1998 zpravodajský server Standard.at.

Aféra "dají-li medaili, či nedají-li medaili" hýbala českými i rakouskými médii a vztahy obou zemí právě touto dobou před deseti lety. Už ohlášené udělení nejvyššího českého vyznamenání, Řádu bílého lva, si Havlova hradní administrativa rozmyslela pár dnů před ceremoniálem.

Objevilo se totiž podezření, že Zilk v 60. letech spolupracoval s StB. To se ale nikdy nepodařilo jednoznačně prokázat. Jiné zdroje naopak udávají, že politik byl upřímným přítelem Čechů, kterým jim pomáhal mimo jiné po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Pohřeb Helmuta Zilka

Havel mluvil o Zilkovi jako o "člověku, kterého si troufá označit za svého přítele". "Ještě důležitější je ale to, že byl přítelem Československa a České republiky," uvedl Havel a připomenul Zilkovo dlouholeté úsilí o rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi a jeho zásluhy o pád železné opony v roce 1989.

Server Standard.at připomíná, že se oba politici ještě za Zilkova života sešli a vzájemně si spor vysvětlili. Zilk už tehdy konstatoval, že ho považuje za vyřešený.  

Bývalý vídeňský starosta, který zemřel 24. října ve věku 81 let, byl mimo jiné čestným občanem Prahy nebo předsedou Česko-rakouské společnosti. - čtěte Zemřel bývalý vídeňský starosta Zilk, postava z Havlovy aféry

Dagmar Kollerová, vdova po Helmutu Zilkovi

Na rozloučenou s ním se dnes ve Vídni konala řada akcí. Na radnici kromě Havla promluvili i rakouský prezident Heinz Fischer nebo bývalý generální intendant rozhlasové a televizní společnosti ORF Gerd Bacher. Ten připomněl, že Zilk byl i mimořádnou osobností rakouské žurnalistiky a prosadil v ORF některé převratné projekty.

Po církevním obřadu ve Svatoštěpánském dómu, kde hovořil také rakouský kancléř Alfred Gusenbauer, byla rakev převezena na ústřední vídeňský hřbitov.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue