Rakouský lékař Hans Asperger

Rakouský lékař Hans Asperger | foto: Hans Asperger Stiftung

Temná strana pediatra Aspergera: nemocné děti posílal na pokusy nacistům

  • 30
Rakouský pediatr Hans Asperger, po němž je pojmenována jedna z forem autismu, aktivně spolupracoval s nacisty. Tvrdí to ve své studii rakouský historik lékařství Herwig Czech. Asperger údajně posílal své pacienty do nechvalně známé vídeňské kliniky Am Spiegelgrund, která se podílela na takzvané vědecké eutanazii tělesně postižených a duševně nemocných dětí.

Nově objevené dokumenty a lékařské záznamy z doby nacismu údajně ukazují, že doktor Asperger se vlichocoval režimu tím, že posílal děti na vídeňskou kliniku Am Spiegelgrund, kde byly metodicky zabíjeny duševně nebo fyzicky postižené děti podle teorie, že pro rasově čistou společnost nemají žádnou cenu. Na klinice bylo zabito dohromady 789 dětí.

Sám Asperger, který nebyl členem nacistické strany NSDAP, přitom ještě v roce 1980 v projevu na Vídeňské univerzitě krátce před svou smrtí tvrdil, že předávat děti nacistům odmítal, za což ho prý stíhala tajná policie Gestapo.

Zub v soukolí vraždící mašinerie

Czech ve studii, otištěné v odborném časopise Molecular Autism, napsal, že Asperger se přizpůsobil nacistickému režimu a „za svá ujišťování o loajalitě byl odměňován kariérními příležitostmi“.

Akademici univerzity v anglickém Cambridge v úvodníku aktuálního vydání časopisu Molecular Autism poznamenali, že Asperger „se vědomě stal zubem v soukolí nacistické vraždící mašinerie“ a také „součástí očí a uší Třetí říše“.

Rakušané exhumují hrob u nemocnice, možná skrývá oběti nacistické eutanazie

Nemocniční zahrada v rakouském městečku Hall, která skrývá stovky lidských ostatků (5. prosince 2010)

„Nikdo s diagnózou Aspergerova syndromu by se neměl cítit nijak poskvrněn touto velmi problematickou historií,“ řekla BBC ředitelka britského Centra pro autismus Carol Poveyová. „Očekáváme, že tato zjištění zažehnou rozsáhlou debatu mezi 700 000 autisty a jejich rodinami v Británii, zvláště mezi těmi, kteří se ztotožňují s termínem ‚Asperger‘,“ řekla expertka.

Aspergerův syndrom se vyznačuje především potížemi v komunikaci a sociálním chování. Na druhou stranu lidé s tímto postižením bývají upřímní, bez problému porozumí psaným pravidlům a mívají velmi dobrou paměť. Asperger identifikoval syndrom poprvé v roce 1944; dlouho byl označován jako „autistická psychopatie“. Až britská psychiatrička Lorna Wingová začala v roce 1981 razit pojem Aspergerův syndrom.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video