Palestinec si hraje se svým psem na městské pláži v Gaze. (1. března 2020)

Palestinec si hraje se svým psem na městské pláži v Gaze. (1. března 2020) | foto: Profimedia.cz

Za venčení psa pokuta nebo vězení, ohlásili radikálové v Pásmu Gazy

  • 61
Radikální hnutí Hamás, které vládne palestinskému Pásmu Gazy, nedávno zakázalo venčení psů na veřejných místech. Podle Hamásu je jich prostě příliš mnoho. Za venčení psa v ulicích měst hrozí jejich majitelům přinejlepším pokuta, případně i vězení.

Ještě donedávna chodili na městskou pláž poblíž města Gaza každý pátek, tedy ve volný den, psi a jejich majitelé. Hnutí Hamás však dospělo k názoru, že těchto domácích mazlíčků už je příliš mnoho. Množily se i stížnosti občanů, které vysoký počet psů obtěžoval.

Proto od půli června každý, kdo bude přistižen při venčení psa na ulici, musí počítat v nejlepším případě s pokutou, v nejhorším i s vězením, ohlásil policejní mluvčí Ajmán Batnídží.

V Gaze je už několik let moderní vlastnit psa, byť muslimové obecně tato zvířata považují za nečistá a dobrá nanejvýš k lovu nebo hlídání, míní agentura AFP.

Německý ovčák Usámy Dahdúha má dlouhou béžovo-černou srst a slyší na jméno Steve. Usáma s ním chodíval na pláž, teď místo k moři vylézají na střechu Usámova domu, kde má Steve jen malý prostor k proběhnutí. 

„Zákaz venčení ohrožuje zdraví těch psů, mohou začít být agresivní,“ říká Usáma. Za svého ovčáka zaplatil dvě stě dolarů (4 700 korun) a je zvyklý za něj stále utrácet. Chodí s ním například každých čtrnáct dní na veterinární prohlídku.

Spokojený není ani Mahmúd Fatúm. Jeho pes je pořád zavřený doma, vznikají tak problémy se sousedy, jejichž děti se psa bojí. Fatúma stál jeho mazlíček 900 dolarů (více než 21 tisíc korun), což je na Pásmo Gazy, kde půlka z tamních dvou milionů obyvatel žije v chudobě, opravdu hodně.

Většinu z psích společníků do tohoto úzkého pobřežního území dovezli pašeráci tunely pod hranicí s Egyptem. Několik jich převezli z Izraele, v tomto případě na rozdíl od „egyptské cesty“ legálně. Nejvíc se cení němečtí ovčáci, pitbulové a dobrmani.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video