(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Leila Hamdanová pro iDNES.cz

Hamas se chtěl dostat do mobilů vojáků přes výsledky fotbalu, tvrdí Izrael

  • 8
Izraelská armáda v úterý obvinila palestinské radikální hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy, z pokusu nabourat se do mobilních telefonů izraelských vojáků skrze aplikaci na sledování výsledků fotbalového mistrovství světa a dvě falešné seznamky. Hamas se k obvinění odmítl vyjádřit.

Tři androidové aplikace, které obchod Google Play již odstranil, v sobě měly škodlivý software, který byl naprogramován tak, aby kradl data a zapínal mikrofony i kamery v mobilech. Umožnil by tak špehování vojáků, uvedli dva představitelé izraelské armády před zahraničními reportéry.

Mluvčí společnosti Google v Izraeli se k žádosti o komentář nevyjádřila. Představitelé izraelské armády odmítli odpovědět na otázku, jak armáda došla k závěru, že aplikace byly dílem Hamasu, informovala agentura Reuters.

Aplikace byla vydařená

Aplikace s názvem Golden Cup byla spuštěna minulý měsíc a umožňovala uživatelům, aby průběžně sledovali dění na fotbalovém mistrovství světa v Rusku. „Aplikace byla vlastně dost dobrá, mohli jste sledovat výsledky z každého zápasu,“ uvedl jeden z představitelů armády, který si přál zůstat v anonymitě kvůli armádním předpisům o mlčenlivosti. 

Dodal, že představitelé Hamasu na sociálních sítích pod falešnými jmény kontaktovali izraelské vojáky a přesvědčili je, aby si aplikace stáhli na své soukromé telefony.

Válka zuří i na síti. Hamas a Izrael se trumfují čísly i krvavými snímky

Obě aplikace si stáhlo méně než sto vojáků. Rizikové jednání buď nahlásili sami, nebo jejich počínání odhalili vojenští bezpečnostní analytici, uvedl armádní zdroj s tím, že o žádných způsobených škodách informace izraelská armáda nemá.

Nejde o první podobný případ. Loni v lednu izraelská armáda oznámila, že se členové Hamasu na internetu vydávali za atraktivní ženy s cílem nabourat se do mobilních telefonů několika desítek vojáků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video