ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Gang na Haiti unesl skupinu misionářů, většina z nich jsou Američané

  • 92
Ozbrojený gang unesl v sobotu na Haiti skupinu 17 osob, které se podle amerických médií hlásí ke křesťanské organizaci Christian Aid Ministries. Ta v neděli večer uvedla, že ve skupině je 16 amerických občanů a jeden Kanaďan. Mezi unesenými je také pět dětí a sedm žen, informovala agentura Reuters. Podle haitské policie je ve skupině i jedno dvouleté dítě. Podle médií jsou to křesťanští misionáři.

Cizince unesli v haitské metropoli, když se chystali dostat autobusem na letiště. Před tím navštívili místní sirotčinec. Haitská policie se domnívá, že za únosem stojí kriminální skupina 400 Mawozo, který působí v dané oblasti. 

Tentýž gang policie podezřívá z dubnového únosu skupiny kněží a jeptišek, mezi kterými byli i francouzští občané. Ti byli po několika týdnech propuštěni na svobodu. Co se týče výkupného, mají gangy často velmi odlišné požadavky - od několika stovek až po milion dolarů.

„Zdraví a bezpečnost amerických občanů v zahraničí jsou mezi prioritami ministerstva zahraničí,“ uvedl mluvčí úřadu. Podle agentury AP jsou američtí představitelé v kontaktu s úřady na Haiti, aby situaci vyřešili. Únos se stal jen několik dní po návštěvě amerických vládních představitelů, kteří slíbili finanční pomoc haitské policii, k jejímž hlavním cílům patří i potírání kriminálních skupin.

Podle amerických médií křesťanská skupina Christian Aid Ministries ze státu Ohio uvedla, že unesené osoby jsou jejími členy. Podle tisku jeden z členů organizace stihl zaslat zprávu přes službu WhatsApp, v níž tvrdí, že byli uneseni spolu s řidičem. Organizace vyzvala k modlitbám za propuštění unesených.

Násilí a únosy nejsou v této chudé karibské zemi neobvyklé, i místní úřady ale překvapilo, že tentokrát jde o tak velkou skupinu. V posledních dvou měsících navíc frekvence únosů na Haiti zesílila. 

Gangsteři na Haiti pomohou lidem postiženým zemětřesením, slíbil vůdce

Podle agentury EFE bylo v září v této zemi zaznamenáno 117 únosů, což je o 60 procent více než v srpnu. Od začátku roku to bylo 628 únosů, ve stejném období loni tam evidovali 231 únosů. Ozbrojené gangy unášejí kohokoli - pouliční prodejce, studenty, policisty, jeptišky, kněze.

Podle zprávy kanceláře OSN na Haiti tamní gangy dodržovali jisté příměří v unášení lidí asi tak dva týdny v červenci po vraždě prezidenta Jovenela Moïseho, jehož zastřelilo v noci v jeho domě komando kolumbijských žoldáků. 

Zatím není jasné, kdo si tento zločin objednal. Země se kromě ekonomické krize potýká i s politickou krizí a dlouhodobě s protivládními protesty. Zavražděný prezident od ledna 2020 vládl pomocí dekretů, protože se kvůli násilnostem a nepokojům nekonaly volby.

Další „příměří“ vyjednaly místní úřady se soupeřícími gangy v srpnu, aby přes jimi ovládané území mohly projet humanitární konvoje. Nejchudší americkou zemi totiž postihlo další zemětřesení, které si vyžádalo na 2250 obětí a skoro 13 000 zraněných, 329 lidí je stále pohřešovaných.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video