Chrám Boží moudrosti v Istanbulu.

Chrám Boží moudrosti v Istanbulu. | foto: Giuseppe Milo CC-BYCreative Commons

Muslimové slaví výročí pádu Byzance. Z chrámu Hagia Sofia chtějí mešitu

  • 420
Tisíce muslimů z různých částí Turecka se v sobotu přišlo pomodlit před istanbulský chrám Boží moudrosti. Někdejší kostel, který po dobytí Osmany stovky let sloužil jako mešita, chtějí opět přeměnit ve svůj svatostánek. Téměř 1 500 let stará památka teď slouží jako muzeum.

„Ve jménu stovek tisíc věřících požadujeme, abychom se mohli modlit uvnitř mešity Hagia Sofia,“ prohlásil v Istanbulu předseda Sdružení anatolské mládeže Salih Turhan. Muslimové se před chrám přišli pomodlit ve čtyři hodiny ráno. Shromáždění se konalo u příležitosti 563. výročí dobytí města osmanskými Turky, které připadá na neděli.

28.května 2016 v 10:30, příspěvek archivován: 28.května 2016 v 13:27

#Turkey's Islamist youth group held Dawn prayer service next to Hagia Sophia to commemorate conquering #Istanbul pic.twitter.com/1UyGUXDc87

Monumentální chrám postavený v 6. století, v němž byli korunováni byzantští císaři, se po dobytí Konstantinopole v roce 1453 změnil na mešitu. Muslimové k někdejšímu kostelu přistavěli minarety a zcela změnili výzdobu interiéru - mozaiky a malby světců nahradili ornamentálními motivy.

Turci omezují alkohol a zakazují kritiku Mohameda

Během vlády Mustafy Kemala Atatürka byl svatostánek odsvěcen a od roku 1937 funguje jako muzeum. Od roku 1985 je na seznamu světového dědictví UNESCO, ročně ho navštíví tři miliony turistů. Ti mohou dokonce obdivovat některé původní mozaiky, na nichž se objevuje třeba Panna Marie s malým Ježíšem.

Volání po návratu chrámu Boží moudrosti do rukou islámských duchovních nejsou v Turecku novinkou, podobné hlasy znějí už několik let.

Současná vládní strana AKP a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však často čelí kritice, že se navzdory prohlášením o sekularismu snaží tamní společnost postupně islamizovat.

Přijat byl například zákon ztěžující přístup k alkoholu, regulovány jsou i komunikační sítě a výjimečné nejsou ani tresty za „rouhání“ kvůli kritice proroka Mohameda. Prohlášení slavného chrámu za mešitu by znamenalo výrazný krok tímto směrem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video