Bojovník tzv. Luhanské lidové republiky v oblasti Svitlodarského oblouku (19....

Bojovník tzv. Luhanské lidové republiky v oblasti Svitlodarského oblouku (19. prosince 2016) | foto: Reuters

Soud v Haagu odmítl potrestat Rusko za financování povstalců v Donbasu

  • 115
Mezinárodní soudní dvůr v Haagu odmítl žádost Kyjeva o předběžné opatření vůči Rusku za financování terorismu, kterého se podle žalující strany Moskva dopouští podporou východoukrajinských separatistů. Soud OSN zároveň vyzval Moskvu, aby nediskriminovala krymské Tatary a neodpírala zákonná práva krymským Ukrajincům.

Ukrajina se v Haagu domáhá odsouzení Ruska za podporu, kterou údajně poskytuje od dubna 2014 proruským radikálům v Donbasu v jejich boji proti centrální vládě v Kyjevě. Do vynesení rozsudku, na které může Ukrajina čekat měsíce či roky, žádala vláda v Kyjevě tribunál, aby předběžným opatřením tomuto chování Ruska zamezil.

Haagský soud, nejvyšší soudní instance Organizace spojených národů, ale žádosti nevyhověl. Ve zdůvodnění uvedl, že Ukrajina musí nejprve řádně předložit potřebné důkazy o záměrném ruském vměšování a o účelnosti požadovaného předběžného opatření. Soud vyzval obě strany, aby v Donbasu dodržovaly minská mírová ujednání.

V části rozsudku o diskriminaci krymských menšin soud uložil Rusku, aby nebránilo Tatarům v obhajobě jejich zájmů, a to i prostřednictvím jejich neformálního shromáždění Medžlisu, který ruské úřady po okupaci z roku 2014 rozpustily. Rusko se má rovněž postarat o to, aby Ukrajinci žijící na poloostrově měli přístup ke vzdělávání v rodném jazyce.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil verdikt za „mnohoslibný“. V rozhovoru pro ukrajinskou televizi vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina je ve sporu s Ruskem „na správné cestě“. Porošenko doufá, že Kyjev v Haagu nakonec uspěje s oběma žalobami, tedy se stížností na údajné ruské financování „terorismu“ donbaských radikálů, i s žalobou na diskriminaci Tatarů a etnických Ukrajinců na Krymu.

Někteří představitelé tatarské menšiny obviňují ruské úřady, že jim na okupovaném poloostrově upírají základní národní a náboženská práva. Ukrajinci žijící na Krymu si po ruské anexi opakovaně stěžují na jazykovou diskriminaci.

Soud podle agentury Interfax ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že předběžná opatření, která vyhlásil na ochranu národnostních menšin na Krymu, nejsou totožná s těmi, která Ukrajina požadovala. Neuspokojil tudíž v tomto bodu plně požadavky Kyjeva.

Navzdory odmítnutí požadavku na zablokování ruské podpory donbaským separatistům bude podle ukrajinských médií Kyjev předkládat v Haagu nové důkazy o ruském vměšování, než bude konečný rozsudek vynesen. Moskva se minulý měsíc zavázala, že bude verdikt soudu OSN respektovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video