Gusmao je hlavou Východního Timoru

  • 2
Ačkoli Východní Timor ještě oficiálně nevznikl, už zná svou hlavu státu. Někdejší bojovník za nezávislost José Alexandro Gusmao, zvaný Xanana, se totiž stal vítězem zdejších prvních prezidentských voleb. Oznámila to ústřední volební komise. Gusmao, kterého volilo 83 procent Východotimořanů, porazil s převahou svého protikandidáta Francisca Xaviera do Amaral. Tomu dalo hlas jen sedmnáct procent voličů.

Nedělních voleb se podle volební komise zúčastnilo téměř 86 procent voličů. To je přes 378 tisíc lidí.

Východní Timor získá nezávislost dvacátého května poté, co současná správa Organizace spojených národů formálně předá vedení státu nové vládě.

OSN dohlížela na chod země od srpna 1999, kdy Východotimořané v referendu rozhodli o odtržení od Indonésie.

Pětapadesátiletý všeobecně respektovaný, několik let vězněný a stoupenci zbožňovaný hrdina Xanana Gusmao bude nový stát, kde bude mít výkonnou moc vláda, reprezentovat nejméně pět let. Má pak dále možnost jednoho opětného zvolení.

Austrálie slíbila mladému státu pomoc
Australský premiér John Howard blahopřál Josému Alexandrovi Gusmaovi k vítězství ve volbách. Ujistil ho také o pokračující pomocí Austrálie tomuto budoucímu nejmladšímu státu světa. Austrálie, která stála v čele mírové mise OSN, bude svému sousedovi dál poskytovat vojáky. Ti budou dohlížet na mír v oblasti.

VÝCHODNÍ TIMOR

Hlavní město: Dili
Rozloha: 18 990 km2
Počet obyvatel: cca 525 tisíc
Jazyky: indonéština, tetumština, malajština ad.
Náboženství: katolictví, islám

Východní Timor byl portugalskou kolonií. V roce 1975 se ho zmocnila Indonésie. Nyní je pod dočasnou správou OSN, neboť po referendu o nezávislosti země v roce 1999, v němž se pro ni vyslovilo 78,5 procenta voličů, vypukly na jeho území násilnosti vyvolané proindonéskými milicemi.
Nezávislost země bude vyhlášena v polovině roku 2002. Prezidentem nové demokracie, zvané Timor Loro Sa'e (Timor vycházejícího slunce), bude sedm let vězněný bojovník za nezávislost José Alexandro Xanana Gusmao, vedoucí představitel Fretilin.


Mapa Timoru

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video