Günter Grass

Günter Grass | foto: ČTK

Günter Grass nesmí do Izraele, v básni označil židovský stát za hrozbu

  • 618
Německý spisovatel Günter Grass má zakázán vstup do Izraele. Tamní vláda ho označila za nežádoucí osobu poté, co ve středu zveřejnil báseň v próze, ve které židovský stát označil za hrozbu pro světový mír, kvůli údajnému jadernému arzenálu.

Izrael obviňuje Güntera Grasse, že svojí básní Co musí být řečeno, zveřejněnou ve středu, "rozdmýchává oheň nenávisti vůči státu Izrael a izraelskému lidu".

V básni rovněž ostře kritizuje pokrytectví Západu, pokud jde o pravděpodobný jaderný program Izraele. Žádá, aby jak izraelská, tak íránská vláda umožnily neomezenou a trvalou kontrolu izraelského jaderného potenciálu i íránských jaderných zařízení mezinárodní instancí.

Čtyřiaosmdesátiletý nositel Nobelovy ceny za literaturu si vytýká, že o tomto nebezpečí dosud mlčel. Zároveň připustil, že očekává, že bude obviňován z antisemitismu.

Izraelský ministr vnitra Eli Išai podle svého mluvčího řekl, že Grass se snaží rozvíjet myšlenky, které dříve otevřeně podporoval tím, že nosil uniformu SS. Jeden z nejznámějších německých spisovatelů se za druhé světové války jako gymnazista přihlásil k dobrovolné službě v armádě, v listopadu 1944 byl jako sedmnáctiletý převelen k jednotkám Waffen-SS.

Morálně srovnávat Izrael a Írán je absurdní

Jeho text vyšel v době velkého napětí kolem Íránu. Izrael a Západ podezřívají Teherán, že se snaží vyvinout jadernou zbraň. Íránští představitelé to ale opakovaně popřeli, energii z jádra prý jejich země chce využívat výhradně k mírovým účelům.

V článku, který v neděli zveřejnil bulvární Bild am Sonntag, šéf německé diplomacie Guido Westerwelle napsal, že "stavět Izrael a Írán na stejný morální stupeň není duchaplné, ale absurdní".

Do Grasse se pustil i pravděpodobně nejvýznamnější německý literární kritik současnosti Marcel Reich-Ranicki. O básni Co musí být řečeno v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že je "hnusná", politicky a literárně bezcenná. "Írán chce Izrael zlikvidovat, což jeho prezident stále znovu oznamuje, a Günter Grass ve své básni tvrdí opak," nechápe Grasse Reich-Ranicki.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video