Trestanci čekají na dvoře věznice Guantánamo. (11. ledna 2002)

Trestanci čekají na dvoře věznice Guantánamo. (11. ledna 2002) | foto: AP

Trestanec z Guantánama se odpálil v Iráku, za věznění dostal miliony

  • 66
Britský muslimský konvertita Jamal al-Harith se odpálil v Iráku při sebevražedném útoku. Muž byl někdejším vězněm z Guantánama. O jeho propuštění se zasadila vláda někdejšího premiéra Tonyho Blaira. Británie ho za věznění odškodnila v přepočtu 32 miliony korun.

Portál Mail Online připomněl, že z Guantánama, kde USA zadržují podezřelé z terorismu, se al-Harith dostal díky přímluvě Blairovy vlády, která prohlašovala, že muž nepředstavuje bezpečnostní hrozbu.

Nyní ale Islámský stát zveřejnil jeho fotografii, jak před útokem na základnu iráckých vojáků u Mosulu sedí v autě naloženém výbušninami. Při útoku, kterého se zúčastnilo několik sebevražedných atentátníků, zahynul neupřesněný počet iráckých vojáků.

Na snímku pořízeném krátce před útokem ho podle Mail Online identifikoval bratr. „Je to on, poznávám ho podle úsměvu,“ prohlásil a-Harithův bratr Leon Jameson.

21.února 2017 v 20:53, příspěvek archivován: 22.února 2017 v 12:05

#Iraq #UK - #British #ISIS #terrorist Jamal Udeen al-Harith suicide #bomber dies in attack on Iraqi forces in #Mosul https://t.co/0tqz0MUmar https://t.co/AgpCGVSJSg

Jamal al-Harith, kterému bylo 50 let, přijal muslimské jméno po přijetí islámu v roce 1994, do té doby se jmenoval Ronald Fiddler. V roce 2001 ho zadržely americké jednotky v Afghánistánu a jako možného nebezpečného teroristu ho internovaly na Guantánamu. Al-Harith opakovaně tvrdil, že je nevinný a že byl rukojmím radikálního hnutí Taliban.

Po propuštění obvinil britskou tajnou službu MI6, že na jeho věznění, které označil za nespravedlivé, spolupracovala s Američany. Jako odškodnění pak získal milion liber. Poslední zhruba tři roky bojoval v řadách IS, kde používal válečné jméno Abu Zakariya al-Britani.

Informace o tom, že někdejší vězeň na Guantánamu se odpálil v Iráku, pobouřila britskou veřejnost i média. Tajné služby i úřady nyní čelí kritice za to, že radikálovi umožnily připojit se k IS, ačkoli věděly o jeho sporné minulosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video