Irakli Garibašvili

Irakli Garibašvili | foto: Reuters

Gruzínský premiér Garibašvili oznámil demisi v přímém přenosu

  • 19
Gruzínský premiér Irakli Garibašvili ve středu oznámil svou demisi. Do parlamentních voleb v Gruzii zbývá necelý rok a tak pozorovatelé spojují premiérovo odstoupení se snahou zvýšit popularitu vládní koalice. Ta silně poklesla v důsledku ekonomických potíží.

„Rozhodl jsem se dnes odstoupit z funkce předsedy vlády. Opouštím funkci, ale zůstávám věrným vojákem své vlasti,“ řekl Garibašvili v televizním projevu k národu. „Všechny funkce jsou dočasné, jen bůh a vlast jsou věční,“ dodal.

Jako o možném nástupci v premiérském křesle média spekulují o ministru zahraničí Giorgim Kvirikašvilim či jiném členovi dosavadní vlády. Kandidáta na nového premiéra má vládní koalice Gruzínský sen, disponující parlamentní většinou, dohodnout s prezidentem během sedmi dnů. Nový šéf vlády pak bude potřebovat, aby parlament vyslovil důvěru jeho kabinetu.

Předseda parlamentu David Usupašvili novináře ujistil, že nový premiér a jeho vláda budou do konce roku: za dva dny se má sejít parlamentní většina, aby vybrala kandidáta na nového premiéra, kterého navrhne prezidentovi. Hlasování o důvěře má následovat příští týden.

Třiatřicetiletý Garibašvili stál v čele vlády od listopadu 2013, kdy v platnost vstoupila nová ústava posilující premiérovy pravomoci na úkor prezidenta. V minulosti pracoval ve firmě miliardáře Bidziny Ivanišviliho, jehož uskupení Gruzínský sen před třemi lety odstavilo od moci stranu prozápadně orientovaného prezidenta Michaila Saakašviliho, považovaného za úhlavního nepřítele moskevského Kremlu.

V Ivanišviliho vládě býval Garibašvili ministrem vnitra, než se po miliardářově odchodu z veřejných funkcí stal premiérem.

Nový parlament má Gruzie volit v říjnu 2016.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue