Po skandálu s mučením ve věznici odstoupili dva gruzínští ministři

  • 9
Brutální záběry týrání a znásilňování vězně v tbiliském žaláři Gldani už stálo křesla ministry vnitra a věznic. Prezident Michail Saakašvili, kterému kvůli aféře výrazně klesly preference před nastávajícími parlamentními volbami, slíbil potrestání viníků a nápravu. Ve čtvrtek nechal propustit všechny bachaře a nahradil je policií.

"Cítím morální a politickou odpovědnost za to, že jsme nebyli s to zabránit tak hrůzné praxi," vysvětlil v prohlášení na stránkách svého úřadu ministr vnitra Bačana Achalaja. Již dříve podala demisi ministryně věznic Chatuny Kalmachelidzeová.

Skandál podle agentury Reuters ohrožuje naděje na vítězství Saakašviliho strany ve volbách, které jsou plánovány na 1. října. Gruzínský prezident po vypuknutí skandálu nařídil, aby ve všech věznicích nahradili dosavadní dozorce ihned policisté. Vláda oznámila, že již bylo zatčeno 15 představitelů vězeňské správy pro podezření z mučení vězňů (více o případu čtěte zde).

Mučení vězňů naštvalo stovky Gruzínců

Skandál vypukl poté, co policie zabavila v úterý video zobrazující případy nezákonného postupu vězeňských strážců. Video, které pořídili sami bachaři, zobrazuje případy bití a znásilňování vězňů.

Některé obrázky na svém webu publikovalo gruzínské ministerstvo vnitra, většina záběrů však podle úřadu není vhodná ke zveřejnění. Po reportáži vyšli v Tbilisi, ale i v Kutaisi, Batumi, Poti, Zugdidi a dalších městech do ulic stovky rozhořčených lidí vedených opozičními aktivisty.

Saakašviliho vláda prohlásila, že je jednáním bachařů otřesena, ale vyjádřila přesvědčení, že případy vyvolaly a natočily "politicky motivované osoby".

Skandál je posledním zvratem v pokračující konfrontaci mezi vládou a opozicí. Zakavkazskou republiku čekají 1. října parlamentní volby, ve kterých se Saakašviliho stranu pokusí odstavit od moci partaj Gruzínský sen vedená miliardářem Bidzinou Ivanišvilim.

Šestapadesátiletý Ivanišvili vlastní také televizi Channel 9, která záběry údajného mučení odvysílala. Jeho strana současného prezidenta soustavně obviňuje z potlačování svobod a zavlečení Gruzie do války s Ruskem před čtyřmi lety.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video