Ruský poslanec si sedl do křesla předsedy parlamentu, naštval tisíce Gruzínů

  • 82
Tisíce lidí se ve čtvrtek snažily vniknout do budovy gruzínského parlamentu v hlavním městě Tbilisi poté, co si tam ruský poslanec Sergej Gavrilov sedl do křesla předsedy parlamentu. Nepokoje si vyžádaly 240 zraněných. Organizátoři protestu oznámili, že na páteční večer chystají další, údajně nenásilné akce. Šéf parlamentu Irakli Kobachidze mezitím rezignoval.

Politik z vládní strany Gruzínský sen rezignoval den po protestech, oznámila gruzínská média. Gruzínský server Civil v pátek oznámil, že napětí v Tbilisi trvalo celou noc. Policie v ulicích dál zasahovala proti skupinám demonstrantů, ráno v centru města vyrostla barikáda. Na centrální Rustaveliho třídě byla doprava obnovena až po rozednění. 

Šéf opozičního Sjednoceného národního hnutí (UNM) Grigol Vašadze oznámil, že večer se bude před budovou parlamentu demonstrace opakovat. 

Kromě demise Kobachidzeho žádají lidé také odstoupení šéfa tajné služby Vachtanga Gomelauriho a ministra vnitra Giorgiho Gacharii.

Ruský poslanec Gavrilov byl v Gruzii na jednání meziparlamentní unie pravoslavných. V jednu chvíli si sedl do křesla předsedy gruzínského parlamentu a měl proslov v ruštině. To rozzuřilo tisíce Gruzínů, kteří se ve čtvrtek večer sešli před budovou parlamentu.

Gruzínská opozice tvrdí, že Gavrilov bojoval v roce 2008 v rusko-gruzínské válce, poslanec to však popírá. Do předsednického křesla prý usedl proto, že ho tam organizátoři pozvali.

Davy se pokusily proniknout dovnitř, čemuž bránily pořádkové síly zejména použitím slzného plynu. Podle informací agentury Reuters použily k rozehnání davu i gumové projektily a vodní dělo. Protestující zase házeli lahve a některým policistům vzali ochranné štíty a strhli helmy.

Putin zakázal lety do Gruzie

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek v zjevné reakci na politickou krizi v Tbilisi zakázal ruským aerolinkám od 8. července létat do Gruzie.

Putinův výnos také doporučil cestovním kancelářím, aby se po dobu zákazu zdržely realizace svých zájezdů. Prezident nařídil vládě, aby napomohla ruským občanům v Gruzii s návratem do vlasti.

Datum 8. července bylo podle mluvčího Dmitrije Peskova zvoleno proto, že v tuto dobu skončí většina zájezdů do Gruzie.

Poradce gruzínského premiéra Mamuka Bachtadze pak oznámil, že se zranilo 39 policistů a 30 demonstrantů, které sanitky odvezly do nemocnice s  se zraněními od gumových projektilů a kamenů i s podrážděním od slzného plynu.

Vpád do parlamentu podle médií následoval poté, co vypršelo hodinové ultimátum opozice, aby kvůli skandálu odstoupil předseda parlamentu, ministr vnitra a šéf tajné služby. Na vniku do parlamentu se podle ruské agentury TASS podíleli představitelé různých opozičních sil.

Gruzínská média uvádějí, že protest byl živelný a neorganizovala ho žádná politická strana. Později se však údajně do čela demonstrantů postavili aktivisté z UNM exprezidenta Michaila Saakašviliho.

Po ruské poslanecké delegaci v čele s Gavrilovem při spěšném odjezdu na letiště – pod ochranou agentů bezpečnosti – házeli radikálně naladění demonstranti vejce, vylíčila agentura Interfax.

Incidenty vyvolala ruská pátá kolona, míní prezidentka

Prezidentka Salome Zurabišviliová v komentáři k nepokojům označila Rusko za „nepřítele a okupanta“ a uvedla, že incidenty před parlamentem vyvolala ruská „pátá kolona“ s cílem vyvolat v Gruzii rozkol. Oznámila, že přerušuje státní návštěvu Běloruska a vrací se do vlasti. Zahraniční cestu se rozhodl přerušit i šéf parlamentu Irakli Kobachidze, jehož demisi protestující požadovali.

Gruzie může vstoupit do NATO a Rusko smí jen přihlížet, řekl Stoltenberg

Ruská diplomacie tvrdí, že gruzínská opozice zneužila k nepokojům pobytu ruských poslanců. Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin ve čtvrtek prohlásil, že Moskva je pobouřena akcemi, které podle něj mají na svědomí radikální gruzínské politické síly šířící protiruské nálady.

„Znovu to dokazuje emocionální nálady radikálních gruzínských politiků, kteří se všemožně snaží zabránit normalizaci vztahů mezi Tbilisi a Moskvou,“ řekl Karasin, který má na ruském ministerstvu zahraničí na starosti vztahy s Gruzií. Moskva bude podle něj dál o normalizaci vzájemných styků usilovat.

Rusko a Gruzii znepřátelila krátká válka v srpnu 2008, po které Moskva uznala nezávislost kavkazských odštěpeneckých provincií Abcházie a Jižní Osetie, kde udržuje své vojenské posádky. Tbilisi to označuje za okupaci. Obě země neudržují diplomatické styky a navzdory občasným diplomatickým konzultacím, které probíhají v Praze a v Ženevě, se vztahy nepodařilo normalizovat. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video