Američtí klimatologové a oceánologové monitorují na západě Grónska rozpad...

Američtí klimatologové a oceánologové monitorují na západě Grónska rozpad ledovců. | foto: Reuters

Trump by rád koupil Grónsko, podle Dánů je to špatný vtip

  • 245
Americký prezident Donald Trump uvažuje o nákupu Grónska, které je v současnosti součástí Dánského království. List The Wall Street Journal ve čtvrtek napsal, že se bývalý realitní magnát s plánem svěřil svým poradcům a pověřil je, aby možnost prozkoumali. Do jaké míry svůj plán myslí vážně, není jasné. Podle dánských politiků jde ale o špatný vtip.

Americký prezident podle deníku Wall Street Journal (WSJ) projevil zájem o koupi rozsáhlého ledového území a požádal své poradce o zjištění detailů. O radu údajně dokonce poprosil také právníka Bílého domu. Podle deníku však Trumpovy dotazy přicházejí „s různou mírou závažnosti“.

Zprávy o tom, že Trump zaměřil svou pozornost na nákup Grónska, které je autonomní součástí Dánska, se na sociálních sítích začaly objevovat ve čtvrtek večer. Nejčastěji se uživatelé snažili odhadnout, kolik by Spojené státy musely za největší ostrov na světě zaplatit.

Ačkoli Dánsko pravděpodobně nebude ochotné území prodat, podle listu The Guardian není Trumpův nápad zcela fantasmagorický. Už v roce 1947 se pokusil Grónsko zakoupit americký prezident Harry Truman, který za něj nabídl 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Dánsko však tehdy odmítlo.

Mnohem úspěšněji dopadl pokus USA o koupi dánského území v roce 1917. Tehdy se jim podařilo získat Dánskou Západní Indii. Spojené státy za souostroví v Karibiku zaplatily 25 milionů dolarů (580 milionů korun) a přejmenovaly ho na Americké Panenské ostrovy.

Trump se údajně poradců několikrát při různých neformálních příležitostech zeptal, jestli je nákup Grónska uskutečnitelný. Zaujaly ho tamní bohaté nerostné zdroje a geopolitický význam. Někteří lidé z prezidentova okolí plán podporují, jiní ho považují za bláznivou chiméru, která má k realitě daleko.

Grónsko má pro Washington velký bezpečnostní význam

Bývalý dánský premiér Lars Lökke Rasmussen v pátek  na Twitteru označil Trumpův záměr za opožděný aprílový žert. Pro dánského exministra zahraničí Martina Lidegora plán Bílého domu otevírá nebezpečnou možnost militarizace ostrova a omezení jeho autonomie. 

Tání arktického permafrostu nabírá na obrátkách, přišlo o 70 let dříve

„Jsme otevřeni obchodu, ale na prodej nejsme,“ řekla agentuře Reuters grónská ministryně zahraničí Ane Lone Baggerová.

Pro Washington má Grónsko nemalý bezpečnostní význam. Letitá dohoda s Dánskem dává USA prakticky neomezené právo využívat leteckou základnu Thule, která leží na grónském území 1 200 kilometrů za polárním kruhem. 

Spojené státy úspěšně blokují snahy třetích zemí, zejména Číny, prosadit v Grónsku vlastní zájmy.

Lidem v Bílém domě není jasné, jak daleko je prezident odhodlán ve svém plánu zajít. Při večeři se svými poradci nedávno konstatoval, že Dánsko má problémy s dotacemi ostrova, takže Spojené státy by mohly Grónsko koupit. „Co si o tom, chlapi, myslíte? Mohlo by to fungovat?“ ptal se prý Trump. Jedním z motivů je podle WSJ lákavá možnost zapsat se do dějin. 

V Grónsku  žije 56 000 lidí. O většině vnitřních  problémů rozhodují místní úřady, zahraniční a bezpečnostní politiku ale řídí Kodaň. Trump má v září poprvé navštívit Dánsko, jeho poradci ale vylučují, že by cesta s „nákupem“ souvisela.

7. srpna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue