VIDEO: Zamračená Greta a ironický Trump. Šťastné to děvče, tweetoval pak

  • 580
Americký prezident Donald Trump uzmul mladé aktivistce Gretě Thunbergové na klimatickém summitu pozornost. Ačkoliv se ho neměl vůbec zúčastnit, krátce se přesto zastavil a v tu chvíli na sebe strhl veškerou pozornost. Právě na úkor švédské aktivistky. Greta pak musela Trumpův rozhovor s novináři sledovat jen zpovzdálí a na prezidenta se přitom pořádně mračila.

Přestože se Thunbergová s Trumpem oficiálně nesetkali, jejich cesty se v pondělí krátce protnuly. Greta se zrovna chystala vstoupit do sálu, ve kterém později přednesla svou řeč před ostatními státníky, když se před ní americký prezident objevil.

Šéf Bílého domu nevzrušeně prošel okolo, zatímco ho Greta Thunbergová zpovzdálí zamračeně sledovala a její tvář se stále více protahovala. Video, které tento okamžik zachytilo, se stalo hitem internetu.

Trump poté nerušeně promlouval k novinářům. „Naše ekonomika je skvělá, vedeme si nejlépe za poslední dva roky,“ hřímal pyšně americký prezident a Greta se přitom tvářila stále více kysele. 

„Její reakce se může zdát přehnaná, ale nesmíme zapomínat, že trpí Aspergerovým syndromem,“ podotýká expertka na řeč těla Patti Woodová pro server Daily Mail. 

Aspergerův syndrom je vývojová porucha autistického spektra, která se projevuje mimo jiné potížemi v komunikaci a sociálním chování. Někteří lidé trpící tímto syndromem proto mohou své emoce dávat najevo nepříliš obratným způsobem.

Vzali jste mi moje dětství a sny, prohlásila Thunbergová na summitu

„Greta může pocity prožívat mnohem intenzivněji než většina ostatních. V jejím výrazu je vidět vztek tak, jak jej cítila,“ dodala Woodová, která se léta pacienty s Aspergerovým syndromem zabývá. Woodová podotkla, že na Gretině místě by se každý cítil podobně. „Asi jako nevěsta, kterou někdo předběhl, když se chystala projít uličkou,“ přiblížila.

Na video okamžitě začaly reagovat tisíce lidí na internetu. Grety se zastal i prezidentský kandidát z řad Demokratů Julián Castro. Ten napsal, že spoustu lidí s Gretinými pocity zachycenými na videu soucítí.

Neplánovaná návštěva amerického prezidenta

Americký prezident se původně summitu OSN neměl účastnit. Neplánovaně se však asi na patnáct minut ukázal, protože měl ve stejné budově na programu jinou konferenci. Na summitu si poslechl jen projev indického premiéra Narendra Modiho, při kterém zavíral oči.

Trump v pondělí večer Gretin projev jízlivě okomentoval na svém Twitteru. „(Greta) vypadá jako velmi šťastné mladé děvče, které se těší na zářnou a úžasnou budoucnost. Je hezké to vidět!“

Prezident do příspěvku připojil úryvek proslovu, který mladá Švédka v pondělí přednesla. „Lidé trpí a umírají, kolabují celé ekosystémy. Jsme na pokraji masového vymírání, ale vy jen vyprávíte pohádky o nekonečném ekonomickém růstu,“ objevuje se v citaci Gretina projevu.

V některých médiích se objevují spekulace, že Greta svým projevem částečně cílila přímo na Trumpa, když podotýkala, že politici aktivisty zrazují. Samotný Trumpův tweet se pak dočkal 16 tisíc reakcí za tři hodiny od zveřejnění.

Macron Thunbergové vyčetl, že působí rozbroje

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe 1 v úterý v reakci na Gretin projev hájil přístup Francie k boji proti klimatické změně. Švédská aktivistka totiž kritizovala Paříž za údajnou nečinnost a podala kvůli tomu v pondělí stížnost k Výboru OSN pro práva dítěte. V této stížnosti čelí kritice také Argentina, Turecko, Německo a Brazílie.

„Velice radikální postoje staví společnosti proti sobě,“ uvedl v úterý Macron, který Thunbergovou v únoru přijal v Elysejském paláci. Dodal, že mobilizace mládeže proti klimatické změně je sice potřebná, ale její úsilí by mělo být zaměřeno na ty země, „které se snaží věci blokovat“.

„A já nemám pocit, že by francouzská nebo německá vláda něco blokovaly,“ řekl Macron. Připomněl také, že Francie například zavírá uhelné elektrárny a podniká další kroky na ochranu životního prostředí.

VIDEO: Vzali jste mi dětství a sny, vyčetla státníkům Greta (23. září 2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue