Greta Thunbergová

Greta Thunbergová | foto: Facebook

Greta na webu varuje před falešnými Gretami. Aktivismus funguje, dodala

  • 55
Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová vyvěsila v pátek na svém facebookovém účtu varování před lidmi, kteří se za ni vydávají, a snaží se tak dostat do styku s politiky a známými osobnostmi. Dobrou zprávou však podle ní je, že její práce se nemíjí účinkem.

„Dostalo se ke mně, že několik lidí se pokouší za mě vydávat nebo nepravdivě tvrdí, že mě ‚zastupují‘, aby přišli do styku s politickými vůdci, známými herci, zpěváky a hudebníky,“ napsala šestnáctiletá aktivistka, která v současnosti pobývá ve Spojených státech.

Thunbergová se omluvila všem, kteří byli tímto chováním uvedeni v omyl. Dobrou zprávou, na kterou to ukazuje, je však prý to, že její práce má svůj dopad. „Aktivismus funguje. A uvidíme se v ulicích!“ uzavřela Thunbergová svůj příspěvek.

Thunbergová je hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Svou ekologickou aktivitu zahájila loni v létě ve Stockholmu protestem před švédským parlamentem, při němž držela transparent s nápisem Školní stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

Mladá Švédka se během své krátké aktivistické kariéry setkala s řadou osobností, včetně generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, amerického exprezidenta Baracka Obamy nebo herce a bývalého kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

Gretino varování

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video