Švédská aktivistka Greta Thunbergová se účastní konference ve švýcarském...

Švédská aktivistka Greta Thunbergová se účastní konference ve švýcarském Lausanne. (5. srpna 2019) | foto: AP

Novináři ven. Aktivistka Thunbergová poslala během konference média ze sálu

  • 931
Šestnáctiletá bojovnice za ochranu životního prostředí se opět stala středem pozornosti. Na summitu na podporu klimatu ve švýcarském Lausanne při svém vystoupení vyzvala některé novináře, aby opustili sál. Nelíbilo se jí, jakým způsobem média o kongresu referují. Zástupci médií skutečně odešli, po chvíli se ovšem mohli vrátit.

Rozruch dívka způsobila v pátek, poslední den výročního setkání studentských aktivistů, na které se do Švýcarska sjelo 450 ekologů ze 37 zemí. Thunbergová se jako tvář celosvětového hnutí stávkujících studentů za klima Fridays For Future (Pátky pro budoucnost) účastnila debaty o dalším směřování protestů za ochranu klimatu, kterou provázela i kritika.

Když se podle německého zpravodajského portálu Welt přihlásila o slovo, označila za viníky „špatné nálady na kongresu“ média. Chtěla, aby novináře z konference vyloučili, protože „to jinak popíšou tak, jako bychom byli ve sporu.“

Většina přítomných aktivistů byla pro, a tak museli někteří zástupci médií skutečně opustit sál. Nicméně jen na chvíli, po několika minutách jim dovolili se vrátit zpátky. Důvod tak rychlé změny názoru není jasný, jeden z organizátorů k tomu řekl: „Všichni jsme jen lidi a občas potřebujeme trochu soukromí.“

Podle Buzzfeed News se rozpory v hnutí týkaly například způsobu, jakým by se mělo o klíčových věcech rozhodovat. Neshody panovaly i kolem návrhu zhruba dvaceti požadavků na zlepšení klimatu. Část aktivistů požadovala konkrétnější formulace, jiní zase byli pro obecné proklamace typu „Poslouchejte vědce“ nebo „Klimatickou spravedlnost pro všechny“.

Účastníci akce plánují v pátek na závěr pětidenní konference demonstraci. Thunbergová a další členové hnutí už skoro rok stávkují za řešení klimatické krize.

„Během posledního roku se toho hodně stalo. Globální emise oxidu uhličitého se samozřejmě nesnížily, takže jsme stále na začátku,“ řekla šestnáctiletá Thunbergová. „Budeme muset dělat mnohem více,“ dodala s tím, že svou pozornost by hnutí nyní mělo upřít do Asie, kde se zatím studentské stávky příliš nekonají.

Stoletá Gréta? Německá babička vstoupila do politiky, žádá ochranu klimatu

Podle vědců globální oteplování způsobené skleníkovými plyny ze spalování fosilních paliv již způsobilo sucha, záplavy, vlny veder, tání ledovců a vzestup hladiny moří. Celosvětové emise oxidu uhličitého byly loni na rekordní úrovni.

Zářijový klimatický summit OSN v New Yorku je podle Thunbergové „skvělou možností pro světové vůdce ukázat, že nás i vědce skutečně poslouchali“. Aktivistka, která ve snaze maximálně chránit životní prostředí odmítá létat letadlem, se na konferenci na druhé straně Atlantiku vypraví na závodní jachtě.

Greta Thunbergová vystoupila ve francouzském parlamentu (červenec 2019):

31. července 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video